Pokrovitelj izgradnje spomen-obilježja stradaloj djeci predsjednik Republike Srpske

Srna
Pokrovitelj izgradnje spomen-obilježja stradaloj djeci predsjednik Republike Srpske

Istočno Sarajevo - Pokrovitelj izgradnje spomen-obilježja djeci Srpskog Sarajeva stradaloj u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu biće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavila je večeras u Istočnom Novom Sarajevu direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Danijela Mrda.

"Spomen-obilježje za koje je idejno rješenje uradio akademski slikar Borko Močević biti postavljeno u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu", rekla je Mrda obraćajući se na akademiji "Djecu vam neću oprostiti", kojom se završava manifestacija "Dani sjećanja" posvećena stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku.

Ona je navela da je Osnovna škola "Sveti Sava" zajedno sa udruženjima proisteklim iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata pokrenula inicijativu za izgradnju spomen-obilježja u dvorištu škole, jer će na taj način naša djeca trajno njegovati uspomenu na svoje stradale vršnjake.

Mrda je podsjetila da je ova škola u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila šest učenika, a da su sinonim stradanja djece Nataša Učur i Milica Lalović, koje su 11. marta 1995. godine ubijene za vrijeme primirja snajperskim hicem u glavu.

"Osim njih najmlađe dijete koje je stradalo bilo je tek upisano u prvi razred, dok je najstarije snajperskim hicem ubijeno dan prije nego što je podiglo svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi", navela je Mrda.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je veoma važno sjećati se svih žrtava, a posebno djece kao osjetljive kategorije koja je kroz cijeli 20. vijek preživljavala razne oblike stradanja i torture.

"Moramo da znamo šta nam se desilo u prošlosti, jer postoji poznata činjenica da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost, i projektuje budućnost generacijama koje dolaze", istakao je Kojić i dodao da su se neki zločini ponavljali na istim mjestima na potpuno identičan način.

On je naglasio da se žrtava ne treba sjećati samo tri dana u toku godine, već da se ovakvim i sličnim manifestacijama želi poslati poruka da se žrtava treba sjećati svaki dan, jer će se na taj način sačuvati i Republika Srpska.

"Mi sa ovim danima nismo htjeli i ne želimo da pošaljemo bilo kakvu ratnohuškačku poruku ili poruku mržnje, već naprotiv, želimo da se sjećamo naših žrtava, naše djece i da ih pamtimo i nikada ne zaboravimo i to je glavna poruka žDana sjećanjaž", rekao je Kojić.

Na večerašnjoj akademiji u prepunoj sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo nastupio je hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a predstavili su se i književnici Goran Vračar i Željko Pržulj.

Publika je imala priliku i da pogleda dokumentarni film "Mirjana" iz 2005. godine autora Snježana Lalovića, novinara RTRS-a.

Akademiji su prisustvovali predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, te brojni predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života grada.

U zvorničkom Domu omladine večeras je u okviru "Dana sjećanja" prikazan dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" autora Mileta Savića u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom i Domom omladine Zvornik.

O stradanju srpske djece u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu sinoć je u Bijeljini svjedočio hirurg Miodrag Lazić čije je iskustvo o 1.200 ratnih dana od Knina do sarajevskog ratišta dokumentovano u filmu i knjizi "Djeca u ratu - dnevnik ratnog hirurga".

Organizator "Dana sjećanja" je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a večerašnji događaj organizovan je u saradnji sa Osnovnom školom "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana