Појефтињује регистрација возила

Анита Јанковић-Речевић
Појефтињује регистрација возила

Бањалука - Власници аутомобила у РС убудуће ће регистрацију возила плаћати у просјеку од 30 до 40 КМ мање, јер је Агенција за осигурање РС јуче донијела одлуку да цијену премије осигурања од одговорности за моторна возила умањи за десет одсто.

Одлуку о умањењу заједничке тарифе премија донио је Управни одбор Агенције за осигурање, на приједлог њеног директора Славена Дујаковића, након анализа стручних служби које су показале да су створене све техничке и друге претпоставке за ту мјеру. У агенцији истичу да овим чином дјелују у интересу грађана и привредних субјеката у РС, јер ће умањење цијена премије у ауто-осигурању за посљедицу имати смањење њихових обавеза при регистрацији возила.

- Власници аутомобила ће убудуће за регистрацију у просјеку издвајати 30-40 марака мање и ова одлука ће грађанству уштедјети око 16 милиона марака - рекао је Дујаковић. Истакао је да је одлука о појефтињењу донесена из више разлога.

- Тарифа премије у БиХ није мијењана већ 20 година, а довољност премије у РС је велика. Један од разлога је и тај што све земље у окружењу имају јефтинију полису осигурања него ми у Српској. Код нас просјечна полиса износи 120 евра, а у региону између 70 и 90 евра - рекао је Дујаковић.

Истакао је да ће та одлука уредити и тржиште осигурања кад су у питању вантарифни попусти, али и да је корак прије либерализације цијена премије у ауто-осигурању.

- Осигуравајућа друштва желимо припремити на ниже цијене премије да не би дошло до краха тржишта осигурања након увођења либерализације. Из тог разлога тарифу ћемо смањити и сљедеће године, као и 2020 - рекао је Дујаковић и објаснио да би, без те одлуке, осигуравајуће куће након што либерализација буде уведена морале тарифне премије нагло умањити за око 40 одсто, што би неминовно довело до гашења неких друштва, као што се десило у Хрватској када је око 1.000 радника остало без посла. Дујаковић је прецизирао да РС биљежи раст тржишта осигурања за десет одсто, тако да смањење премије осигуравајућа друштва неће ни осјетити. Додао је да ће одлука о смањењу цијена, која је већ послата на адресу “Службеног гласника РС”, ступити на снагу осам дана након објављивања.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић је истакао да ће због ове одлуке индустрија осигурања на нивоу Српске остварити око 16 милиона КМ мање прихода, али и да ће смањити простор за нелегалне попусте.

- Надам се да то неће угрозити индустрију осигурања, јер ће смањење тарифа аутоматски значити десет одсто мање приходе осигуравајућим друштвима, која ће морати повести више рачуна о својим трошковима. Ова одлука агенције ће допринијети смањењу нелегалних попуста, што је добро, јер се с нелојалном конкуренцијом боримо годинама - рекао је Дурмић и додао да ће јефтиније тарифе много значити правним лицима која имају камионе и аутобусе, јер ће појефтињење по једној полиси бити и веће од 100 марака.

Нижа цијена регистрације обрадовала је возаче, а Бањалучанина Драгана Ћ. посебно радује то што се нова појефтињења могу очекивати већ од сљедеће године.

- Драго ми је да неко мисли и на нас возаче, нарочито сада када су цијене горива отишле у небо. Добро је да бар нешто појефтини. Јесте да је регистрација једном годишње, али 40 марака мање ће значити. Било би добро да и држава смањи дио намета при регистрацији возила - рекао је он.

Нови цјеновник премија за осигурање од одговорности за путничка возила (у КМ)

kW                              премија у  100 одсто износу   

до 22                             256,25                

22-33                           306,15                       

33-44                            356,40                       

44-55                            406,65                         

55-66                            456,55                      

66-84                             523,55                       

84-110                           623,70                       

изнад 110                      740,60   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана