Подстицаји подижу квалитет пшенице

Анита Јанковић-Речевић
Подстицаји подижу квалитет пшенице

Бањалука - У јесењој сјетви која је у пуном јеку пшеницом ће, као најзначајнијом озимом културом, бити засијано 40.100 хектара, а с циљем што квалитетнијег домаћег хљебног жита, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС подржаће искључиво производњу меркантилне пшенице намијењене за исхрану људи.

Истакли су ово у ресорном министарству и нагласили да ће највеће површине бити засијане у Семберији, Посавини и Лијевчу пољу.

- Под озимим културама биће засијано 65.616 хектара плодних ораница, а очекивани приноси би идуће године требало да износе 285.578 тона. Вриједност производње процјењује се на 88,81 милион марака - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да се процјењује да ће ратари у наредној години произвести 180.450 тона пшенице, чија ће вриједност бити око 48,72 милиона КМ.

Оцјењују да ће до смањења обима сјетве озимих усјева, првенствено пшенице, у односу на претходну сезону, доћи због лоших производних резултата у овој години.

- Због такве ситуације један дио произвођача планира већи обим сјетве уљане репице и соје, док ће други повећати површине под кукурузом. Под уљаном репицом биће засијано 1.735 хектара - навели су у Министарству пољопривреде. Додали су да ће, ако је судити према анализама текућих цијена репроматеријала, овогодишња сјетва озимих култура бити скупља него лани. Рачуница показује да ће сјетва пшенице по хектару коштати 1.230 марака, осталих стрних жита око 1.300, а уљане репице 1.440 КМ.

- Разлика у смислу повећања цијена очекује се прије свега код дизел горива, које је скупље за око 29 одсто. Поскупјела је и сјеменска пшеница за око 2,27 одсто, као и НПК ђубриво. Пад цијена забиљежен је код минералног ђубрива КАН, док је за уреу потребно издвојити једнаку количину новца као и лани - рекли су у Министарству пољопривреде. 

Подршка новом производном циклусу биће нешто другачија у односу на прошлу годину јер је, како кажу у министарству, у септембру је донесен Правилник о параметрима квалитета и квалитативним класама пшенице у откупу. 

- Министарство ће у новом циклусу подржати искључиво производњу меркантилне пшенице намијењене за људску исхрану, у складу са усвојеним Правилником. Подстицаји за род идуће године биће 200 КМ по хектару. Ратарима ће бити обезбијеђено и регресирано дизел гориво, као и претходних година, али и повољна обртна средства у виду намјенских зајмова Инвестиционо-развојне банке РС - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да ће редовно исплаћивати подстицаје, као и до сада.

Откупна цијена

У Министарству пољопривреде истичу да су ратари током јесење сјетве 2017. године засијали око 73.400 хектара ораница, те да су повољни услови током прољећа обећавали добар род стрних жита, али су лоши временски услови у вријеме жетве утицали на пад приноса и квалитета.

- Овогодишња жетва пшенице трајала је неуобичајено дуго, готово 50 дана. Пшеница која је пожњевена у првим данима била је релативно доброг квалитета и одговарајуће хектолитарске тежине, међутим, жито које је уклоњено касније било је лошег квалитета, што је резултирало ниском цијеном откупа - истакли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана