Podrška za 14.094 nezaposlena borca

Svjetlana Šurlan
Podrška za 14.094 nezaposlena borca

Banjaluka - Status 14.094 nezaposlena demobilisana borca Vojske RS biće analiziran i tražen model na koji način im je moguće pomoći, a jedna od opcija je davanje subvencije na struju.

Dogovoreno je to juče na sastanku predsjednika RS Milorada Dodika i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenka Savanovića sa predstavnicima boračke populacije, koje je predvodio predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

Savanović je kazao da redovno isplaćuju boračke naknade, ali da treba poboljšati status te kategorije stanovništva.

- Akcenat je bio na nezaposlenim borcima. Razgovarali smo o modelima pomoći tim ljudima i jedna od mogućnosti su subvencije. Ostaje da sve razradimo i vidimo iz kojih izvora da crpimo sredstva - istakao je Savanović i dodao da će u roku od mjesec biti potpisan i memorandum između Vlade i Boračke organizacije da bi bilo analizirano kako se ispunjavaju obaveze prema borcima i ponuđena rješenja za probleme boraca koji do sada nisu rješavani.

Savčić je kazao da je zaključeno da moraju pronaći način da pomognu nezaposlenim borcima.

- Najrealnije bi bile subvencije potrošnje električne energije. Nije isključeno da, na primjer, dva puta godišnje bude isplaćen iznos da bi bili izmirivani troškovi domaćinstava boraca - istakao je Savčić.

On je dodao da su za razliku od FBiH isplate na osnovu prava boraca u RS redovne i da svi borci sa 60 i više godina imaju dodatak.

- Nismo međutim zadovoljni i to nije dovoljno, ali smo po pravima iznad prava koja ostvaruju borci u FBiH. Govorim to jer preovlađuje mišljenje da je situacija obrnuta. Borci u FBiH su u prednosti samo u pogledu naknade za odlikovane borce, koja je kod njih na mjesečnom, a kod nas na godišnjem nivou - istakao je Savčić i dodao da je razgovarano i o statusu Boračke organizacije i o tome da u RS postoji 29 boračkih udruženja.

Na sastanku je razgovarano i o otkupu stanova, stambenom zbrinjavanju i drugim problemima s kojima se susreću boračke kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana