Подршка за 14.094 незапослена борца

Свјетлана Шурлан
Подршка за 14.094 незапослена борца

Бањалука - Статус 14.094 незапослена демобилисана борца Војске РС биће анализиран и тражен модел на који начин им је могуће помоћи, а једна од опција је давање субвенције на струју.

Договорено је то јуче на састанку предсједника РС Милорада Додика и министра рада и борачко-инвалидске заштите Миленка Савановића са представницима борачке популације, које је предводио предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић.

Савановић је казао да редовно исплаћују борачке накнаде, али да треба побољшати статус те категорије становништва.

- Акценат је био на незапосленим борцима. Разговарали смо о моделима помоћи тим људима и једна од могућности су субвенције. Остаје да све разрадимо и видимо из којих извора да црпимо средства - истакао је Савановић и додао да ће у року од мјесец бити потписан и меморандум између Владе и Борачке организације да би било анализирано како се испуњавају обавезе према борцима и понуђена рјешења за проблеме бораца који до сада нису рјешавани.

Савчић је казао да је закључено да морају пронаћи начин да помогну незапосленим борцима.

- Најреалније би биле субвенције потрошње електричне енергије. Није искључено да, на примјер, два пута годишње буде исплаћен износ да би били измиривани трошкови домаћинстава бораца - истакао је Савчић.

Он је додао да су за разлику од ФБиХ исплате на основу права бораца у РС редовне и да сви борци са 60 и више година имају додатак.

- Нисмо међутим задовољни и то није довољно, али смо по правима изнад права која остварују борци у ФБиХ. Говорим то јер преовлађује мишљење да је ситуација обрнута. Борци у ФБиХ су у предности само у погледу накнаде за одликоване борце, која је код њих на мјесечном, а код нас на годишњем нивоу - истакао је Савчић и додао да је разговарано и о статусу Борачке организације и о томе да у РС постоји 29 борачких удружења.

На састанку је разговарано и о откупу станова, стамбеном збрињавању и другим проблемима с којима се сусрећу борачке категорије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана