Подизањем свијести грађана до смањења сиве економије

А. Ј. Р.
Подизањем свијести грађана до смањења сиве економије

Бањалука - У циљу подизања свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, борбе против сиве економије и повећања економске снаге Српске, Пореска управа РС ће у наредном периоду спроводити медијску кампању “Корак предузми, рачун узми”.

Из Пореске управе су саопштили да ће осим превентивног дјеловања кроз кампању, у наредном периоду појачати и рад инспектора на терену који ће контролисати пословне субјекте са циљем побољшања пореске дисциплине оних пореских обвезника који имају обавезу издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

- Инспектори ће појачане контроле вршити сваког радног дана, али и у дане викенда и то у смјенама. Позивамо пореске обвезнике да поштују законске прописе, те да себе не доведу у ситуацију да буду затворени на 15 дана због неиздавања фискалног рачуна - рекли су у Пореској управи РС.  

Нагласили су да је с циљем превентивног дјеловања, што је и смисао ове кампање, важно промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест код грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна.

- Без фискалног рачуна купац не може рекламирати робу нити добити поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет чиме се финансира здравство, просвјета, култура, образовање - појаснили су из Пореске управе. Додали су да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама већ и на активности шире друштвене заједнице, од којих је једна узимање фискалног рачуна.

- Наши инспектори су за пет мјесеци ове године извршили 1.509 контрола евидентирања промета преко фискалних каса и у 668 случајева утврдили неправилности. Вриједност изречених новчаних казни је 504.500 КМ, а за 257 пореских обвезника је изречена привремена мјера забране обављања дјелатности због неиздавања рачуна - рекли су у Пореској управи и додали да су приликом тих контрола открили и пет непријављених радника.

Подсјетили су да неиздавање фискалних рачуна представља нелегално пословање и неприказивање прихода и утају пореза, те позвали све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве на имејл адресу контактЖпорескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана