Počela izgradnja kuća za povratnike

Milijana Latinović
Počela izgradnja kuća za povratnike

Glamoč - Izgradnja 47 kuća za Srbe u opštini Glamoč vratila je nadu mještanima koji su prije više od dvije decenije prognani sa svojih ognjišta da će se na proljeće konačno useliti u vlastite domove.

Povratnici u ovoj opštini u FBiH krov nad glavom kroz projekat Regionalnog stambenog zbrinjavanja trebalo je da dobiju lani, ali su rokovi prolongirani, jer su dva tendera za izbor izvođača radova poništena, a tek na trećem konkursu iz juna ove godine izabrana je firma koja je počela graditi kuće.

Koordinator za program Regionalnog stambenog zbrinjavanja u Glamoču Boris Lukajić rekao je za “Glas Srpske” da je izgradnja porušenih ognjišta započela polovinom septembra.

- Rok za završetak radova je 120 dana, a s obzirom na to da ulazimo u zimski period, kuće neće biti završene prije proljeća. Oko tridesetak korisnika programa nalaze se kod rodbine i komšija u Glamoču, snalaze se kako znaju dok čekaju svoj krov nad glavom. Ostali su raseljeni po cijeloj RS - rekao je Lukajić. Ističe da je na području ove opštine još mnogo porušenih kuća za koje se ne zna ni da li će, ni kada biti podignute iz pepela.

- U nekoliko sela nema nijedne kuće sa krovom, a u nekima se više ni temelji ne naziru. Mnoga ognjišta neće ni biti obnovljena jer vlasnici više nisu među živima - dodao je Lukajić.

Kroz program Regionalnog stambenog zbrinjavanja trebalo je da bude izgrađeno i 66 kuća za Srbe povratnike u Bosanskom Grahovu i Drvaru, ali su tri tendera za izbor izvođača za obnovu i izgradnju kuća propala.

- Četvrti tender još nije raspisan, a kada će biti, ne znamo. Iz federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica dobijamo samo prazna obećanja i ništa više. Možda čekaju i da prođe sve ovo oko izbora, pa da se nama bavi neko drugi, ne znam šta drugo da vam kažem - rekao je pomoćnik načelnika Bosanskog Grahova Miroslav Bilčar. Dodao je da prognani zovu svakodnevno i raspituju se šta će biti s njihovim kućama.

Zašto četvrti tender nije raspisan ni četiri mjeseca nakon što je prethodni propao jer se navodno nije prijavila nijedna firma, ne zna ni načelnik Drvara Goran Broćeta.

  • Ići ću ovih dana u Sarajevo da vidim šta se s tim dešava i do kada će ljudi čekati da dobiju domove - rekao je za “Glas Srpske” Broćeta.

Izbjegli u Srbiju

Boris Lukajić ističe da je prije nekoliko dana u Glamoču počela izgradnja kuća i za mještane koji su u ratu izbjegli u Srbiju.

- Gradi se 13 kuća, takođe kroz projekat Regionalnog stambenog zbrinjavanja, ali je to i dalje malo u odnosu na stvarne potrebe - rekao je Lukajić. 

Planirana obnova i izgradnja kuća

47 - Glamoč

36 - Bosansko Grahovo

30 - Drvar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana