Планирано ново повећање плата у Српској

ATV
Планирано ново повећање плата у Српској

Повећање плата у Српској, планирано је и ове године. Тако нешто биће обезбијеђено кроз пореска растерећења и смањење фискалних и парафискалних намета, тврди министар финансија, Зора Видовић.

Влада континуиано прави анализу стања, како би се утврдила могућност повећања плата, потврђује и премијер Радован Вишковић. Након анализе, ће, каже, бити познати сви детаљи, између осталог и то на кога ће се повећање односити.

“Кад будемо направили комплетан аранжман, да видимо из којих извора то можемо, у ком обиму идемо са повећањем и коме иду та повећања, онда ћемо на вријеме обавијестити јавност”, каже Вишковић.

У Удружењу послодаваца поручују да су преговори са Владом већ у току. У наредних неколико дана би, увјерени су, требало да се дефинишу мјере којим ће се омоућити повећање плата.

“Потребно је измијенити пореске прописе и очекујемо у наредној години да ће бити смањење опорезивања рада и самим тим доћи ће и до повећања плата у Републици Српској”, истиче Саша Аћић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Власти у Српској интензивно раде и на повећању просјечне плате на 1.000 марака, поручује министар рада, Душко Милуновић. За тако нешто, тврди, Република Српска има капацитете

“Ја сам сигуран да у Републици Српској има довољно природних ресурса, шума, житних поља, енергетских потенцијала, који уз изузетне људске ресурсе, могу да обезбиједе укупни економски напредак”, каже Милуновић.

Влада Републике Српске је плате свим радницима повећала средином прошле године. Смањен је тада опорезиви дио плате, а Влада се, у те сврхе, одрекла 60 милиона. Двадесет милиона марака за прошлогодишње повећање плата, издвајају локалне заједнице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана