Петарде игру претварају у трагедију

Анита Јанковић-Речевић
Петарде игру претварају у трагедију

Бањалука - Петарде, ватромет и арсенал других пиротехничких средстава која се углавном користе у вријеме новогодишњих и божићних празника опасна су забава, нарочито за најмлађе, јер се радознала игра може претворити у трагедију.

На подручју Републике Српске због нестручног руковања петардама прошле зиме повријеђена су два малољетника, а несрећа у којој је једанаестогодишњи дјечак из Бањалуке задобио тешке повреде ока, требало би да буде опомена родитељима, бакама и дједовима који посегну да малишанима купе пиротехничка средства. Годину након трагедије иза тог несрећног дјечака, ученика седмог разреда бањалучке Основне школе "Иво Андрић" су три операције лијевог ока и неизбрисива траума због изгубљеног вида.

- Сачувано је око, али нажалост вид није и дјечак сто одсто не види на то повријеђено. Он иде редовно у школу, прати градиво и веома је добар, али ето има ту ружну успомену из дјетињства - рекла је директорица поменуте школе Жељка Опачић.

Подсјетила је да се све десило због радозналости, током игре у којој је седам ученика петарду убацило у стаклену боцу која се приликом експлозије распрсла, а комади стакла повриједили дјечака.

- Због те трагедије смо из безбједносних мјера ове зиме донијели одлуку да дјеца током одмора бораве искључиво у школском дворишту. Капије ће бити затворене од данас до краја полугодишта. Апелујем на сву дјецу да то нису играчке за њих, а родитељи ако баш желе да им то купе нека током паљења буду са својим малишанима - рекла је Опачићева.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Марија Маркановић је истакла да нико није кажњен због поменуте трагедије.

- Полицијски службеници су након обављеног разговора са повријеђеним дјечаком и његовим родитељима, као и низа других спроведених радњи, утврдили да се дијете само повриједило за вријеме кретања од школе до куће. Поступајући тужилац се изјаснио да нема елемената кривичног дјела - рекла је Маркановићева.

Да се овакви случајеви не би понављали и да би предстојећи новогодишњи и божићни празници протекли безбједно, МУП РС ће у наредном периоду спроводити акцију чији је циљ спречавање неовлашћене продаје и употребе пиротехничких средстава.

У МУП-у Српске су истакли да ће појачану контролу продавница у којима се могу купити пиротехника средства спроводити у сарадњи са општинским инспекторима.

- Власници продавница биће упозорени да куповина и продаја пиротехнике мора бити у складу са важећим прописима - рекли су у МУП-у.

Истакли су да су током прошлогодишње акције одузели 40.415 петарди, ватромета и прскалица, а издали су и 11 прекршајних налога.

- Биће организована и предавања у основним и средњим школама у Српској да бисмо едуковали младе о опасностима употребе пиротехничких средства. Намјера је да се у ову акцију укључе и представници локалних заједница, образовне установе, ученичко-родитељски савјети и невладине организације - навели су у МУП-у и апеловали на грађане да не користе петарде, јер нестручно руковање пиротехником може оставити трајне посљедице по здравље и живот.

Казне и до 5.000 марака

У Полицијској управи Бањалука кажу да се пиротехнички производи за забаву могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће до 30. јануара наредне године.

- Казне за особе која пале пиротехничка или експлозивна средства на начин да узнемиравају грађане за физичко лице се крећу од 300 до 900 КМ. Привредно друштво које се бави прометом пиротехнике без одобрења МУП-а платиће казну од 1.000 до 5.000 марака, док ће од 1.000 до 3.000 КМ платити особа која продаје, набавља и употребљава пиротехнику супротно закону - додали су у ПУ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана