Пензионере збунили износи новчане помоћи

nezavisne.com
Пензионере збунили износи новчане помоћи

Бањалука - Телефони Фонда ПИО РС учестало звоне ових дана јер их позивају они пензионери који имају нејасноће у вези са подјелом једнократне новчане помоћи по одлуци Владе РС.

Највише нејасноћа имају они који су добили по 30 КМ једнократне помоћи, али Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО РС, казао је да се грађанима стрпљиво објашњава да, ако се пензија у цијелости прима из РС или БиХ и означена је као самостална, нису морали достављати ништа, међутим, корисници сразмјерне пензије (један дио из РС, а други дио из неке друге државе) морали су доставити доказ колико примају из те друге државе.

“Тако бисмо кад саберемо пензије видјели да ли се пензионер уклапа у помоћ од 100, 50 или 30 КМ. Због тога нам је био потребан доказ да бисмо збиром дошли до износа”, казао је Јоксимовић.

Он је навео да је за те пензионере био рок до 15. септембра да доставе доказе о тим иностраним пензијама.

Онима који нису доставили тај доказ, како истиче, свима је исплаћено по 30 КМ, али је рок за достављање тих доказа продужен до 30. септембра.

“Ако до 30. септембра доставе доказ, они ће накнадно добити разлику”, појаснио је Јоксимовић.

Истиче да пензионери, уколико нису у могућности да дођу, такве доказе могу да доставе и маилом на адресу: једнократнапомоцЖфондпиорс.орг.

Још једна од нејасноћа пензионера је и да ли право на ову помоћ имају пензионери у РС који примају искључиво инострану пензију, али је из Фонда појашњено да они који барем у неком минималном износу немају домаћу пезију, већ искључиво инострану, немају право на једнократну помоћ.

Подсјећамо, они пензионери чија пензија не прелази висину просјечне пензије у РС, односно до 366 КМ, добиће по 100 КМ једнократне помоћи.

Они који имају пензију већу од просјечне пензије, а мању од просјечне плате у РС, односно до 850 КМ, добиће по 50 КМ, док они чија пензија износи више од 850 КМ добијају једнократну помоћ од 30 КМ.

За ову једнократну помоћ пензионерима из буџета је издвојено око 17 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана