Пензију себи уплаћује 1.147 грађана

Анита Јанковић-Речевић
Пензију себи уплаћује 1.147 грађана

Бањалука - Добровољно осигурање у Фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) РС уплаћују махом они којима недостаје одређени период да стекну услове за пензију и тако себи осигурају старост, а на тај корак лани се одлучило 1.147 корисника.

У Фонду ПИО истичу да највећи број корисника овог осигурања уплаћује најнижи мјесечни износ, који се разликује од године до године.

- Основица доприноса за добровољне осигуранике износи најмање 60 одсто просјечне бруто плате у Српској за претходну годину, па је тако та основица лани износила 147,74 КМ и то је био најчешћи уплаћивани износ - навели су у Фонду ПИО и додали да најмањи мјесечни допринос у овој години износи 150,74 КМ.

У Фонду кажу да највећи број добровољних осигураника имају на подручју Бањалуке, Бијељине, Добоја, Источног Сарајева и Приједора.

- Најчешће је ријеч о осигураницима којима до остваривања права на пензију недостаје одређени период стажа осигурања, као и онима који су остали без посла. То су обично људи изнад 50 година старости и на овај начин себи желе да осигурају пензију - појаснили су у Фонду и навели да се млади не одлучују на добровољно осигурање. 

Навели су да се број корисника из године у годину благо повећава, те да је прије двије-три године тај број био испод 1.000 осигураника.

- У односу на 2017. годину када смо имали 1.024 осигураника лани је остварен раст за 123 корисника. У 2016. години смо имали 945 корисника добровољног осигурања. То су осигураници који редовно уплаћују допринос, будући да је прописом регулисано да неплаћање доприноса три мјесеца узастопно повлачи скидање са евиденције осигураника - истакли су у Фонду ПИО.

Додали су да сви они који желе уплаћивати добровољно осигурање Фонду морају бити старији од 15 година, те имати пребивалиште на територији Републике Српске и Брчко дистрикта, као и да су здравствено способни. 

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да је жалосно што су неки људи усред распада фирми остали без посла па су сада приморани да сами уплаћују новац како би једнога дана имали пензију.

- Добровољно осигурање људи најчешће уплаћују да би напунили 15 година стажа, што је минимум за остваривање права на пензију. Међу осигураницима има и оних који не желе да раде у фирмама, већ се баве кућним пословима и пољопривредом, али желе једног дана уживати пензију па уплаћују новац у Фонд - рекао је Ракуљ.

Начин плаћања

У Фонду ПИО истичу да је у претходном периоду дошло до промјене у поступку пријаве на добровољно осигурање.

- Од јануара 2017. године мјесечне пријаве пореза по одбитку се достављају искључиво електронским путем. Фонд је преузео обавезу креирања и достављања тих пријава за осигуранике у добровољном осигурању који су претходно дали сагласност нашим запосленицима - појаснили су у Фонду.

 

2018. година -  147,74

2019. година - 150,74

*Минималан износ мјесечне уплате доприноса добровољног осигурања (у КМ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана