Pedofili doživotno u registru

Svjetlana Đuričić
Pedofili doživotno u registru

Banjaluka - MUP Srpske formirao je registar pedofila, a na osnovu podataka koji će biti trajno upisani neće se moći desiti da lice pravosnažno osuđeno za seksualnu zloupotrebu, zlostavljanje i iskorišćavanje djece bude zaposleno u školama, vrtićima i sličnim ustanovama.

U MUP-u RS su za “Glas Srpske” rekli da je za vođenje ovog registra zadužena nadležna organizaciona jedinica u okviru ovog ministarstva, te dodali da će podaci iz registra biti dostupni pravosudnim institucijama i policiji, kao i organizacijama, udruženjima i sportskim klubovima koji rade sa djecom. U MUP-u nisu mogli da otkriju koliko je lica upisano u registar.

- Svrha registra je zaštita djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorišćavanja, te sprečavanje pravosnažno osuđenih lica da ponove krivično djelo. Podaci iz registra vode se trajno i ne brišu se - rekla je načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

Upis u registar pedofila vrši se na osnovu podataka iz pravosnažno izrečenih presuda.

- Podatke MUP-u dostavljaju sudovi, a podatke o izdržavanju kazne ustanova u kojoj osuđeni izdržava kaznu. Podaci iz registra mogu biti dati i inostranim državnim organima - kazala je Miljanovićeva.

Poslodavci u školama, vrtićima i ostalim ustanovama koje rade s djecom su obavezni da prilikom svakog zapošljavanja zatraže od MUP-a podatak da li je lice upisano u registar.

Za odgovorno lice u pravnom licu koje ne zatraže ove podatke propisane su kazne od 8.000 do 15.000 KM.

U Ministarstvu pravde Srpske su rekli da je Zakon o registru lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorišćavanje djece predvidio i mjere za sprečavanje zloupotrebe podataka iz ovog registra.

- Dostavljanje podataka vrši se izdavanjem uvjerenja o podacima iz registra i smije se upotrijebiti samo u svrhu za koju se daju. Riječ je o podacima koji su službena tajna i svako ko se odluči na neovlašćenu objavu ili ih zloupotrijebi da bi zastrašio ova lica ili članove njihove porodice, platiće kaznu od 500 KM do 2.000 KM - kazali su u Ministarstvu pravde.

Predsjednik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja Saša Milovanović kaže da je najvažnije da oni koji rade sa djecom imaju brz pristup podacima iz registra.

- To će omogućiti pravovremenu provjeru da li su lica koja rade sa djecom eventualno osuđivana - rekao je Milovanović.

Krivični zakonik RS

U registar se upisuju lica pravosnažno osuđena za krivična djela propisana Krivičnim zakonikom RS, kao što su trgovina djecom, polna zloupotreba djeteta, iskorišćavanje djece za pornografiju, zadovoljenje polnih strasti pred djetetom, te navođenje djeteta na prostituciju.

- U registar se upisuju i lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta na štetu djece i maloljetnika, prema zakonima koji su prestali da važe - rekli su u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana