Педофили доживотно у регистру

Свјетлана Ђуричић
Педофили доживотно у регистру

Бањалука - МУП Српске формирао је регистар педофила, а на основу података који ће бити трајно уписани неће се моћи десити да лице правоснажно осуђено за сексуалну злоупотребу, злостављање и искоришћавање дјеце буде запослено у школама, вртићима и сличним установама.

У МУП-у РС су за “Глас Српске” рекли да је за вођење овог регистра задужена надлежна организациона јединица у оквиру овог министарства, те додали да ће подаци из регистра бити доступни правосудним институцијама и полицији, као и организацијама, удружењима и спортским клубовима који раде са дјецом. У МУП-у нису могли да открију колико је лица уписано у регистар.

- Сврха регистра је заштита дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искоришћавања, те спречавање правоснажно осуђених лица да понове кривично дјело. Подаци из регистра воде се трајно и не бришу се - рекла је начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Упис у регистар педофила врши се на основу података из правоснажно изречених пресуда.

- Податке МУП-у достављају судови, а податке о издржавању казне установа у којој осуђени издржава казну. Подаци из регистра могу бити дати и иностраним државним органима - казала је Миљановићева.

Послодавци у школама, вртићима и осталим установама које раде с дјецом су обавезни да приликом сваког запошљавања затраже од МУП-а податак да ли је лице уписано у регистар.

За одговорно лице у правном лицу које не затраже ове податке прописане су казне од 8.000 до 15.000 КМ.

У Министарству правде Српске су рекли да је Закон о регистру лица правоснажно осуђених за сексуалне злоупотребе и искоришћавање дјеце предвидио и мјере за спречавање злоупотребе података из овог регистра.

- Достављање података врши се издавањем увјерења о подацима из регистра и смије се употријебити само у сврху за коју се дају. Ријеч је о подацима који су службена тајна и свако ко се одлучи на неовлашћену објаву или их злоупотријеби да би застрашио ова лица или чланове њихове породице, платиће казну од 500 КМ до 2.000 КМ - казали су у Министарству правде.

Предсједник Асоцијације психолошких и полиграфских испитивања Саша Миловановић каже да је најважније да они који раде са дјецом имају брз приступ подацима из регистра.

- То ће омогућити правовремену провјеру да ли су лица која раде са дјецом евентуално осуђивана - рекао је Миловановић.

Кривични законик РС

У регистар се уписују лица правоснажно осуђена за кривична дјела прописана Кривичним закоником РС, као што су трговина дјецом, полна злоупотреба дјетета, искоришћавање дјеце за порнографију, задовољење полних страсти пред дјететом, те навођење дјетета на проституцију.

- У регистар се уписују и лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела против полног интегритета на штету дјеце и малољетника, према законима који су престали да важе - рекли су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана