Patrijarh Irinej: Srbi sa Slovencima uvijek bili u dobrim odnosima

Srna
Patrijarh Irinej: Srbi sa Slovencima uvijek bili u dobrim odnosima

Beograd/Ljubljana - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je pravoslavnim vjernicima u Ljubljani da poštuju svoju domovinu Sloveniju i da sa Slovencima održavaju dobre odnose, jer su Srbi sa Slovencima uvijek bili u dobrim odnosima.

Patrijarh Irinej, koji je juče prisustvovao otvaranju novoizgrađenog parohijskog doma pravoslavne Crkve Svetih Kirila i Metodija, pozvao je srpski narod da poštuje i ostale žitelje drugih vjera.


“Jer, svi smo božja deca i nema razlike među ljudima, ma koje vere bili”, rekao je patrijarh srpski.

Poslije razgovora sa pravoslavnim vjernicima koji su stigli iz cijele Slovenije, kao i iz Italije i Austrije, patrijarh srpski je u Crkvi Kirila i Metodija, koja je u samom centru Ljubljane, služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje arhijereja, prenio je RTS.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao domaćin, zahvalio je patrijarhu što je došao u Sloveniju, gdje, takođe, žive njegovi vjernici.

Otvaranju parohijskog doma prisustvovali su i predstavnici srpske ambasade, ambasador Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković i prvi savjetnik Ivana Jakšić Matović, kao i predstavnici drugih vjera.

Parohijski dom podignut je na crkvenom dvorištu u centru grada, pored poznatog ljubljanskog parka Tivoli.

U domu će se održavati sve važnije kulturne priredbe srpskih društava, očekuje se dolazak srpskih pisaca i muzičkih i pozorišnih grupa iz Srbije i Republike Srpske koji će nastupati za Srbe i Slovence iz cijele Slovenije.

U Parohijskom domu će biti i škola za učenje srpskog jezika i ćirilice.

Patrijarh Irinej stigao je u Sloveniju u petak, 17. maja, i najprije je posjetio luku Kopar, gdje je zbog velikog broja pravoslavnih vjernika Srpska pravoslavna crkva odlučila da podigne hram.

Tamo mu je domaćin bio Boris Popovič, gradonačelnik Kopra.

Partijarh je u Ljubljanu stigao u subotu, gdje ga je primio gradonačelnik Zoran Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana