Патријарх Иринеј: Срби са Словенцима увијек били у добрим односима

Срна
Патријарх Иринеј: Срби са Словенцима увијек били у добрим односима

Београд/Љубљана - Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је православним вјерницима у Љубљани да поштују своју домовину Словенију и да са Словенцима одржавају добре односе, јер су Срби са Словенцима увијек били у добрим односима.

Патријарх Иринеј, који је јуче присуствовао отварању новоизграђеног парохијског дома православне Цркве Светих Кирила и Методија, позвао је српски народ да поштује и остале житеље других вјера.


“Јер, сви смо божја деца и нема разлике међу људима, ма које вере били”, рекао је патријарх српски.

Послије разговора са православним вјерницима који су стигли из цијеле Словеније, као и из Италије и Аустрије, патријарх српски је у Цркви Кирила и Методија, која је у самом центру Љубљане, служио Свету архијерејску литургију уз саслужење архијереја, пренио је РТС.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, као домаћин, захвалио је патријарху што је дошао у Словенију, гдје, такође, живе његови вјерници.

Отварању парохијског дома присуствовали су и представници српске амбасаде, амбасадор Србије у Словенији Зорана Влатковић и први савјетник Ивана Јакшић Матовић, као и представници других вјера.

Парохијски дом подигнут је на црквеном дворишту у центру града, поред познатог љубљанског парка Тиволи.

У дому ће се одржавати све важније културне приредбе српских друштава, очекује се долазак српских писаца и музичких и позоришних група из Србије и Републике Српске који ће наступати за Србе и Словенце из цијеле Словеније.

У Парохијском дому ће бити и школа за учење српског језика и ћирилице.

Патријарх Иринеј стигао је у Словенију у петак, 17. маја, и најприје је посјетио луку Копар, гдје је због великог броја православних вјерника Српска православна црква одлучила да подигне храм.

Тамо му је домаћин био Борис Попович, градоначелник Копра.

Партијарх је у Љубљану стигао у суботу, гдје га је примио градоначелник Зоран Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана