Парадајз и малине са бањалучког асфалта

Вељко Зељковић
Парадајз и малине са бањалучког асфалта

Бањалука - Надомак Бањалуке већ неко вријеме одвија се пољопривредна производња која тежи да постане озбиљан бизнис.

Група младих људи окупила се и основала Пољопривредну задругу "Сунчани бријег", са жељом да на својим парцелама у Пријаковцима, Дебељацима, Карановцу и Новоселији узгајају органску храну која ће најкраћим путевима долазити од њиве до трпезе.

Задругари, њих 11, који су одлучили да крену са такозваном урбаном пољопривредом, производњом у урбаним и насељеним мјестима, далеко од села, укупно располажу са 35 дунума засада малина, 1.000 метара квадратних пластеника са разним поврћем, пет дунума поврћа на отвореном, шест дунума са засадима шљива и крушака, те око 40 пчелињих друштава.

Према ријечима директорице ове задруге Зорице Лакић, њихови производи се промовишу под слоганом "Право здраво", а главни циљ је подстицање купаца да купују здраву храну, домаћег и провјереног поријекла.

- Већину производа продајемо путем директне продаје јер сматрам да је то најбољи начин да купцима испоручимо квалитетан и свјеж производ у сваком тренутку - истакла је она, додајући да задругари готово да и немају проблема са продајом својих производа јер је доста пажње посвећено маркетингу. 

Како је појаснила, поред вриједног рада, то је једна од најважнијих ствари јер је истраживање тржишта најлакши начин да се сазна шта купци желе.

Планови за наредне године су велики и амбициозни. Како наже ова млада фармерка, у наредном периоду ће доста пажње и труда бити уложено у брендирање производа и сертификовање производње.

Додаје да потражње за њиховим производима не недостаје, што им даје додатну мотивацију.

- Неопходно је да осавременимо и допунимо постојећу механизацију. Планирали смо и подизање засада боровница и шипка те производњу јагода у пластеницима, али и проширење већ постојеће производње поврћа у пластеницима - каже Лакићева, која се окушала и у производњи сока од малина, који се показао као одличан производ.

Иако је задруга формално основана у јануару 2018. године, њени оснивачи су до сада успјели да остваре значајну сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Удружењем  "Здрава логика" и Центром за развој пољопривреде и села који им помажу у пласирању и промовисању њихових производа. Такође, при самом оснивању задруга је остварила партнерство и са Пољопривредним факултетом Универзитета у Бањалуци, који је у току пројекта пружао пуну стручну подршку.

Узгаја батат и маракују

Захваљујући Милки Тамамовић, у понуди задруге могу се наћи и неки несвакидашњи производи попут батата, ашваганде, кивана, маракује... Ова задругарка има дугогодишњу традицију у производњи ових култура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана