Pacijentima dostupna najsavremenija imuno-onkološka terapija

Srna
Pacijentima dostupna najsavremenija imuno-onkološka terapija

Banjaluka - Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske u ovoj godini počeo je da finansira četiri nova inovativna lijeka za liječenje metastatskog melanoma, među kojima je i najsavremenija imuno-onkološka terapija za liječenje karcinoma pluća.

Iz FZO Srpske je saopšteno da je riječ je o izuzetno efikasnoj, ali i skupoj terapiji, koja značajno produžava život i povećava ukupno preživljavanje oboljelih.


Naučnici koji su otkrili ovu terapiju, odnedavno dostupnu oboljelima od metastatskog melanoma i karcinoma pluća u Srpskoj, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu.

"To je najbolja potvrda da je pacijentima u Srpskoj omogućeno liječenje najnovijim terapijama u skladu sa najsavremenijim evropskim i svjetskim preporukama", naveli su iz FZO Srpske.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu su Džejms Alison sa Univerziteta Teksas u SAD i Tasuku Hondžo sa japanskog Univerziteta u Kjotu za otkriće imuno–onkološke terapije za liječenje karcinoma.

Oni su ustanovili potpuno novi princip za liječenje raka, a njihova istraživanja nastavile su farmaceutske industrije dovodeći do razvoja imuno-onkološke terapije koja se pokazala kao veoma efikasnom u borbi protiv različitih oblika karcinoma.

Imuno-onkološka terapija za liječenje metastatskog melanoma odobrena je u SAD još 2014. godine, u Evropi 2015. godine, a danas se koristi i u liječenju drugih vrsta karcinoma.

Iz FZO su poručili da im je među prioritetima unapređenje dostupnosti najsavremenijih terapija osiguranicima s ciljem poboljšanja ishoda liječenja i kvaliteta života oboljelih, te da će nastojati da i ubuduće obezbjeđuju osiguranicima savremene terapije, po čemu i sada prednjače u regionu.

"Našim osiguranicima dostupne su određene terapije koje osiguranici znatno razvijenijih zemalja regiona moraju sami da plaćaju, poput pojedinih insulina, bioloških terapija i slično", poručili su iz FZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana