Ozdravljenje mališana u rukama humanih ljudi

Anita Janković-Rečević
Ozdravljenje mališana u rukama humanih ljudi

Banjaluka - Građani Republike Srpske pozivima na broj 1411 pokazaće večeras lice humanosti i dobrote, a od njihove velikodušnosti i podrške donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" zavisi koliko će se novca sliti u Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Iz Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika Fondu solidarnosti biće uplaćeno 400.000 KM, dok će Vlada Srbije na račun ovog fonda uplatiti 250.000 evra.

Donatorskoj večeri, koja se već osmu godinu organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika RS, prisustvovaće premijerka Srbije Ana Brnabić, te ministri u Vladi Srbije Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević, koji će, zajedno sa Dodikom, premijerkom RS Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi Srpske tokom donatorske večeri razgovarati sa građanima koji pozivanjem humanitarnog broja budu dali svoj doprinos u liječenju onih kojima je naša pomoć najpotrebnija.

Donatorsko veče bilo je tema jučerašnjeg sastanka Dodika sa predstavnicima Udruženja pedijatara Srpske, na kojem je istaknuto da je osnivanje Fonda solidarnosti bilo neophodno kako bi se brže pomoglo teško oboljeloj djeci čije liječenje zahtijeva intervencije izvan RS.

Dodik je rekao da je Srpska prva u regionu ovu oblast regulisala zakonom, čime je još veća obaveza da rad Fonda bude uspješan, saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" biće održano u zgradi Vlade od 20 časova, a istovremeno će u Sportskoj dvorani "Borik" nastupiti brojne regionalne i domaće  muzičke zvijezde koje će nastupom podržati ovu manifestaciju i Fond solidarnosti. Na humanitarnom koncertu nastupiće Saša Kovačević, Željko Samardžić, Željko Joksimović, Miroslav Ilić, "Tropiko bend",  "One tri", Vanja Mišić, te Dejan Petrović i "Big bend".  Održavanje koncerta prvobitno je planirano na Trgu Republike, ali je lokacija promijenjena zbog najave jakog olujnog vjetra.

Ujedinjeni u dobrim željama, doprinos donatorskoj večeri dali su i učenici banjalučkih osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Zmaj Jova Jovanović", koji su crtežima prikazali svijet po svojoj mjeri, svijet u kojem svako dijete može dobiti pomoć.

- Nikada ne odustaj, vjeruj u sebe, zajedno možemo pobijediti sve, naša srca kucaju zajedno sa vašima - samo su neke od poruka na plakatima đaka koje ulijevaju nadu u bezbrižnu budućnost teško oboljelim mališanima.

Učenica drugog razreda OŠ "Branko Ćopić" Nila Arambašić se nada da će njeni crteži izmamiti osmijeh svakom djetetu koji vodi bitku za ozdravljenje.

- Crtala sam sirene i druge vesele stvari kojima poručujem svima koji su bolesni da nikada ne prestaju biti radosni - rekla je Nila. Njena drugarica iz razreda Vasilisa Soldat bolesnoj djeci je poželjela brzo ozdravljenje.

Učiteljica ovih plemenitih djevojčica Tanja Grbić-Lalović kaže da već drugu godinu učestvuju u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", koja je način da se razvije osjećaj empatije, solidarnosti i drugarstva kod djece. 

Učenici OŠ "Zmaj Jova Jovanović" u crteže su utkali   pregršt podrške, ljubavi i želja za brzo ozdravljenje oboljelim mališanima.

- Djeci koja biju najvažniju životnu bitku poručujem da nastave da se bore, da smo svi uz njih i da želimo da odrastamo zajedno, srećni i zdravi - rekla je učenica sedmog razreda ove škole Anđela Budiša. 

Direktorica ove škole Dijana Bogdanović kaže da je akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" nešto najplemenitije što se desilo u RS.

- Naša misija je da budemo dobri ljudi, a to posebno moramo pokazati kada je u pitanju najosjetljivija kategorija, djeca - rekla je Bogdanovićeva.

Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" održava se od 2010. godine pod pokroviteljstvom predsjednika RS i do sada je posredstvom te humanitarne akcije pomoć dobilo 1.841 dijete sa raznim oboljenjima i poteškoćama u razvoju.

Pedijatri

Predsjednik RS Milorad Dodik, zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović, podržao je inicijativu Udruženja pedijatara da se izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti RS djeca uzrasta do 15 godina liječe kod pedijatara.

Ministarstvo zdravlja RS će u saradnji sa ovim udruženjem nastaviti rad na sprovođenju ove inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana