Оздрављење малишана у рукама хуманих људи

Анита Јанковић-Речевић
Оздрављење малишана у рукама хуманих људи

Бањалука - Грађани Републике Српске позивима на број 1411 показаће вечерас лице хуманости и доброте, а од њихове великодушности и подршке донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" зависи колико ће се новца слити у Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Из Кабинета предсједника РС Милорада Додика Фонду солидарности биће уплаћено 400.000 КМ, док ће Влада Србије на рачун овог фонда уплатити 250.000 евра.

Донаторској вечери, која се већ осму годину организује под покровитељством предсједника РС, присуствоваће премијерка Србије Ана Брнабић, те министри у Влади Србије Златибор Лончар и Зоран Ђорђевић, који ће, заједно са Додиком, премијерком РС Жељком Цвијановић и министрима у Влади Српске током донаторске вечери разговарати са грађанима који позивањем хуманитарног броја буду дали свој допринос у лијечењу оних којима је наша помоћ најпотребнија.

Донаторско вече било је тема јучерашњег састанка Додика са представницима Удружења педијатара Српске, на којем је истакнуто да је оснивање Фонда солидарности било неопходно како би се брже помогло тешко обољелој дјеци чије лијечење захтијева интервенције изван РС.

Додик је рекао да је Српска прва у региону ову област регулисала законом, чиме је још већа обавеза да рад Фонда буде успјешан, саопштено је из Кабинета предсједника РС.

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" биће одржано у згради Владе од 20 часова, а истовремено ће у Спортској дворани "Борик" наступити бројне регионалне и домаће  музичке звијезде које ће наступом подржати ову манифестацију и Фонд солидарности. На хуманитарном концерту наступиће Саша Ковачевић, Жељко Самарџић, Жељко Јоксимовић, Мирослав Илић, "Тропико бенд",  "Оне три", Вања Мишић, те Дејан Петровић и "Биг бенд".  Одржавање концерта првобитно је планирано на Тргу Републике, али је локација промијењена због најаве јаког олујног вјетра.

Уједињени у добрим жељама, допринос донаторској вечери дали су и ученици бањалучких основних школа "Бранко Ћопић" и "Змај Јова Јовановић", који су цртежима приказали свијет по својој мјери, свијет у којем свако дијете може добити помоћ.

- Никада не одустај, вјеруј у себе, заједно можемо побиједити све, наша срца куцају заједно са вашима - само су неке од порука на плакатима ђака које улијевају наду у безбрижну будућност тешко обољелим малишанима.

Ученица другог разреда ОШ "Бранко Ћопић" Нила Арамбашић се нада да ће њени цртежи измамити осмијех сваком дјетету који води битку за оздрављење.

- Цртала сам сирене и друге веселе ствари којима поручујем свима који су болесни да никада не престају бити радосни - рекла је Нила. Њена другарица из разреда Василиса Солдат болесној дјеци је пожељела брзо оздрављење.

Учитељица ових племенитих дјевојчица Тања Грбић-Лаловић каже да већ другу годину учествују у акцији "С љубављу храбрим срцима", која је начин да се развије осјећај емпатије, солидарности и другарства код дјеце. 

Ученици ОШ "Змај Јова Јовановић" у цртеже су уткали   прегршт подршке, љубави и жеља за брзо оздрављење обољелим малишанима.

- Дјеци која бију најважнију животну битку поручујем да наставе да се боре, да смо сви уз њих и да желимо да одрастамо заједно, срећни и здрави - рекла је ученица седмог разреда ове школе Анђела Будиша. 

Директорица ове школе Дијана Богдановић каже да је акција "С љубављу храбрим срцима" нешто најплеменитије што се десило у РС.

- Наша мисија је да будемо добри људи, а то посебно морамо показати када је у питању најосјетљивија категорија, дјеца - рекла је Богдановићева.

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" одржава се од 2010. године под покровитељством предсједника РС и до сада је посредством те хуманитарне акције помоћ добило 1.841 дијете са разним обољењима и потешкоћама у развоју.

Педијатри

Предсједник РС Милорад Додик, заједно са премијерком Жељком Цвијановић, подржао је иницијативу Удружења педијатара да се измјенама Закона о здравственој заштити РС дјеца узраста до 15 година лијече код педијатара.

Министарство здравља РС ће у сарадњи са овим удружењем наставити рад на спровођењу ове иницијативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана