Otvorena trka za notare

V. K.
Otvorena trka za notare

Banjaluka - Ministarstvo pravde RS raspisalo je juče konkurs za izbor notara, a ko će sjesti u 21 upražnjenu fotelju biće poznato najkasnije do kraja avgusta.

Raspisivanje konkursa za nove notare predviđeno je izmjenama Zakona o notarima koji je u julu prošle godine usvojila Narodna skupština RS. Srpska, prema ranijoj odluci Vlade RS, treba da ima 85 notara, a podaci evidencije iz notarske komore pokazuju da ih je trenutno 51.

Najviše novih notara trebalo bi da bude zaposleno u Banjaluci, a plan je da u nekim gradovima jedan notar pokriva i nekoliko manjih okolnih opština. Rok za slanje prijava je 30 dana od dana raspisivanja konkursa, poslije čega Ministarstvo pravde ima rok da najkasnije u roku od dva mjeseca obavijesti kandidate o rezultatima konkursa. U Ministarstvu pravde RS kažu da je prioritet popuniti godinama upražnjene pozicije.

- Iskustva pokazuju da je uvođenje notara doprinijelo rasterećenju sudova i organa uprave, bržem odvijanju pravnog prometa, a time brzom i sigurnom ostvarivanju i zaštiti prava i interesa fizičkih i pravnih lica - kazala je portparol Ministarstva pravde RS Sanja Džombić.

Predsjednica Notarske komore RS Slada Ivelić kaže da ne mogu uticati na broj notara koji će biti imenovani, ali i da su ukazali ministru da bi ih trebalo biti primljeno manje u odnosu na broj planiran odlukom.

U Banjaluci je otvoreno pet mjesta notara, Bijeljini i Prijedoru po dva, a po jedno u Doboju, Trebinju, Modriči, Nevesinju, Rogatici, Sokocu, Kneževu, Vlasenici, Loparama, Srebrenici, Srpcu i Čelincu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana