Otvorena izložba o novcu korištenom od antike do danas

Srna
Otvorena izložba o novcu korištenom od antike do danas

Banjaluka - Društvo numizmatičara Republike Srpske organizovalo je izložbu pod nazivom "Trag civilizacije, novac korišten u Banjaluci od antičkih vremena do danas", koja je danas otvorena u atrijumu Gradske uprave.

Građani će do 4. maja imati priliku da vide eksponate poput kovanog i papirnog novca, obveznica i dokumenata koji su kroz istoriju nastajali, korišteni su ili se još koriste na prostoru Banjaluke, uključujući i jedini primjerak novca koji je Republika Srpska imala kao svoju značajnu vrijednost, a to je dinar Republike Srpske.

Muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske Janko Vračar rekao je da izložba prati razvoj monetarne istorije grada Banjaluke.

Na izložbi je prikazana i prva verzija brošure pod istim nazivom "Trag civilizacije, novac korišten u Banjaluci od antičkih vremena do danas", saopšteno je iz Gradske uprave.

Predsjednik Društva numizmatičara Srpske Zoran Knežević rekao je da izdavanje brošure ima za cilj upravo ono što i jeste suština numizmatike -proučavanje nastanka, razvoja i upotrebe novca na prostoru Banjaluke i pisana zabilješka tih proučavanja te promocija kroz štampano i elektronsko izdanje.

Knežević je dodao da je ova izložba organizovana u okviru manifestacije "Proljeće u Banjaluci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana