Отворена 23. Европска смотру српског фолклора

Срна
Отворена 23. Европска смотру српског фолклора

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је данас у Бањалуци 23. Европску смотру српских фолклора дијаспоре и Срба из региона "Бањалука 2018", која ће у наредна два дана бити одржана у овом граду.

Малешевић је навео да је ова смотра уједно и прилика да културно–умјетничка друштва из Српске, али и она из дијаспоре, представе дио српског културног насљеђа заједно са оним што је изњедрила српска фолклорна баштина.


"Чувајући и његујући традицију и обичаје, културно-умјетничка друштва су својеврсни чувари културног насљеђа. Увјерен сам да ће нам културно-умјетничка друштва дочарати наше најљепше обичаје и изузетним ношњама и кореографијама учинити ову смотру незаборавном", рекао је Малешевић на отварању.

Он је истакао да је ова смотра уједно и одличан начин на се промовише изворност и посебност нематеријалне културне баштине и да се са тим богатсвом упознају младе генерације које одрастају у Српској, али и расејању.

"Осим размјене искустава, од посебне важности су успостављене везе међу умјетницима на оваквим културним окупљањима, било да су професионалне или пријатељске", додао је Малешевић.

Вукман Кривокућа из Управе за сарадњу са дијаспором Владе Србије истакао је да је ово најзначајнија манифестација у српској дијаспори коју ова управа подржава, додајући да кулурно-умјетничка друштва улажу велики труд и рад с циљем очувања српске традиције.

Предсједник Савеза српских удружења из Њемачке, које је заједно са КУД-ом "Пискавица" из Пискавице организатор овогодишње манифестације Данило Ђокић, рекао је да је ово до сада најмасовнија смотра на којој учествује 65 ансамбала.

На овој смотри учествује око 4.000 чланова из 14 европских земаља, а на овогодишњој смотри у оквиру ревијалног програма наступају и српски
фолклораши из Висконсина и Милвокија, у САД.

На отварању ове манифестације, уз многоборојне грађане и министра Малешевића присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, те министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана