Општине и градови дугују 310 милиона КМ

Маријана Миљић
Општине и градови дугују 310 милиона КМ

Бањалука - Задуженост општина и градова у Српској за годину је повећана за скоро 63 милиона марака, а на крају јуна ове године обавезе локалних заједница по основу краткорочних и дугорочних кредита износиле су 309,98 милиона КМ.

Према подацима Министарства финансија РС, општине и градови су дугорочно и краткорочно комерцијалним банкама на крају јуна прошле године дуговале 247,27 милиона КМ. 

- Разлог повећања задужености је то што су општине и градови најчешће код намјене кредита рефинансирали неисплаћени дугорочни дуг - казали су у Министарству финансија РС.

Нагласили су да су на крају јуна ове године највише задужене локалне заједнице биле Кнежево, Бијељина, Билећа, Источни Стари Град, те Добој и Козарска Дубица, али нису навели колико новца дугују.

С друге стране, постоје и општине у РС које тренутно нису задужене у банкама, а то су Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Рудо, Сребреница, Шековићи и Станари.

Начелник Билеће Миљан Алексић јуче није могао да каже колико тренутно износе њихове кредитне обавезе.

- Не знам прецизно те податке. Ми смо наслиједили око четири милиона марака кредита од претходне власти. Највише смо се у протекле двије године задужили за реконструкцију водовода. Општина има довољно новца за исплату свих својих обавеза и кредите редовно отплаћујемо - казао је Алексић.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић јавио се јуче на телефон, али је рекао да ће нас контактирати начелник Одјељења за финансије града, који располаже детаљним подацима о задужености. Међутим, то се није десило.

На наше позиве јуче нису одговарали начелници Кнежева Горан Боројевић и Козарске Дубице Раденко Рељић, као ни градоначелник Бијељине Мићо Мићић, тако да нисмо успјели сазнати колико тачно износи задуженост ових локалних заједница. У контакт нисмо успјели ступити ни са начелником Источног Старог Града Бојом Гашановићем.

Економисти истичу да се менаџмент у појединим локалним заједницама понаша домаћински, а у другим расипнички.

  • Нису све општине и градови у истој позицији када је ријеч о задужености. То у највећој мјери зависи од тога како начелници и економска одјељења воде те локалне заједнице. С друге стране, општине и градови су остали без изворних прихода. Једино рјешење је промјена концепта економског финансирања на други начин, гдје би локалне заједнице добијале више новца - рекао је економиста Зоран Павловић.

Најзадуженије локалне заједнице

Кнежево

Бијељина

Билећа

Источни Стари Град

Добој

Козарска Дубица

Општине и градови који нису задужени

Вукосавље

Источни Дрвар

Источни Мостар

Рудо

Сребреница

Шековићи

Станари

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана