Оперисана гигантска анеуризма на УКЦ РС

Срна
Оперисана гигантска анеуризма на УКЦ РС

Бањалука - Љекари Службе за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске први пут су урадили компликован оперативни захват код пацијента који је неколико мјесеци боловао од симптоматске субклавијалне болести, а успјешно је урађена и операција гигантске анеуризме, потврђено је данас из ове здравствене установе.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић рекао је да су ове операције веома ријетке и у много развијенијим и већим центрима, истичући да је зато поносан што се оне данас раде веома успјешно у УКЦ-у.

"Поносан сам на васкуларну хирургију, са доктором Миланком Максићем на челу, која ради насложеније операције које се данас раде у свијету", изјавио је Ђајић новинарима.

Он је рекао да ће пацијенти, осим третмана којег имају од љекара, бити веома задовољни смјештајем након 22. септембра, када се хируршке клинике УКЦ-а преселе на локацију Паприковац.

Начелник Службе за васкуларну хирургију Миланко Максић рекао је да су љекари ове службе у кратком периоду радили два захвата, и то захват оријашка анеуризма код пацијента старог 83 године, а код којег је прије 35 година урађена ресекција желуца, те први "крос овер" такозваних субаортних грана код пацијента старог 53 године.

Он је рекао да се оба пацијента добро осјећају, те да је поносан на себе и своје колеге.

Максић је појаснио да је урађен веома компликован оперативни захват код пацијента старог 53 који је неколико мјесеци боловао од симптоматске субклавијалне болести - замарање руке приликом рада због хроничног зачепљења поткључне артерије.

Он је рекао да се специфичност овог захвата огледа у томе што се пацијенту реконструише артерија /крвни суд/ у лијевој руци и прави се премосница из артерије из десне руке без отварања грудног коша.

Према његовим ријечима, код другог пацијента старог 83 године, успјешно је урађен захват гигантске анеуризме.

"Анеуризма је била око 20 центиметара и била је изузетно тешка радити зато што је била упаљена, а олакшавајућа околност је била што пацијент није био дебео", рекао је Максић и додао да је операција врло добро прошла.

Он је рекао да операција абдоминалних анеуризми није ријетка, али да се на овако оријашкој анеуризми ријетко нађе.

"Ово је једна од највећих досада рађених, једну сам урадио прије 10 година, од 17 центиметара", рекао је Максић и додао да је поносан на своје асистенте, инструментарке и анестезију, истичући да се овакви захвати не могу без њих урадити.

Он је рекао да је ово успјех цијелог УКЦ, те захвалио својим учитељима на које је, како је рекао, поносан, те свим колегама од којих је учио и колегама са Институа за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Максић је рекао да се пресељењем хируршких клиника на локацију Паприковац очекују фантастични услови за пацијенте, истичући да ће собе бити двокреветне, а не као на актуелној локацији гдје су собе са осам и девет кревета.

Он је рекао да на локацији Паприковац очекују да буде обезбијеђена сала за васкуларну хирургију, гдје ће се свакодневно обављати захвати.

"Онда ћемо моћи да развијамо праву васкуларну хирургију са свакодневним оперативним програмом", рекао је Максић.

Он је истакао да стасавају млади људи и да треба у њих улагати.

Осамдесетотрогодишњи Радован Павловић из Бијељине рекао је да се осјећа добро, да нема тегоба и да ће данас кући, истичући те да му је доктор Максић спасио живот и да сада живи другим животом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана