Официр безбједности из медија сазнао за убиство војника ЈНА

Срна
Официр безбједности из медија сазнао за убиство војника ЈНА

Сарајево - На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Златан Окић, који је тада обављао послове официра безбједности у Дому полиције, рекао је да је за тај догађај сазнао из медија.

"Био сам у Дому, када се у вечерњим часовима накратко чула рафална пуцњава. Нико није знао шта се десило, ни командант Викић, ни његов замјеник Кемал Адемовић. Неко је послао једног момка да види шта је било, а он је по повратку казао да је четничка диверзантска група покушала да изврши напад и да их је наша стража у томе спријечила", изјавио је Окић.

Он је додао да није имао информацију шта је било са том групом и да ли је неко настрадао, те да никога није послао да то провјери. Свједок је рекао да није сматрао потребним да о томе некога обавијести јер су ту били Викић и Адемовић.

Касније је, како каже, у ресторану чуо идентичну причу двојице специјалаца, што је он примио као коначну информацију.

"Послије рата, на српској телевизији сам гледао филм о злочинима у БиХ, у којем је споменут и жВелики паркж. И у жОслобођењуж сам читао да је неколико српских војника стријељано у парку и да их је убио Неџад Херенда. Тек тада ми је било јасно да то није оно што сам ја мислио", рекао је Окић.

Он је објаснио Суду да је био инспектор Службе државне безбједности, а да је од 15. априла до 1. јула 1992. године обављао послове официра безбједности у Дому полиције, додајући да никада није званично постављен на то мјесто.

Говорећи о својим овлаштењима, Окић је рекао да је вршио провјере за пријем нових припадника у Специјалну јединицу, те да је морао пазити да се не појаве неке непријатељске активности у самој Јединици.

Осим тога, Окић је потврдио да је обављао разговоре са активистима СДС-а које су, по пријави грађана да имају оружје и летке, приводили припадници Територијалне одбране. Он је рекао да је након тих разговора састављао документацију коју је на провјеру слао Служби државне безбједности.

Према његовим ријечима, са припадницима Специјалне јединице два пута је ишао у претресе, а једном приликом су у српском стану пронашли оружје.

"Саслушавао сам и заробљене непријатељске војнике. Имао сам случај када сам саслушао и пуковника Славољуба Бјелошевића и његовог капетана који су приведени када се повлачила колона ЈНА са Бистрика. Мало сам са њима разговарао, а касније су их одвели оперативци. Викић је видио када је Бјелошевић доведен, али то за њега није било битно", испричао је Окић.

Он је појаснио да није видио да су приведени српски војници, а да јесте он би их испитао и прослиједио Државној безбједности.

Свједок је истакао да се не сјећа да је вршио провјере Неџада Херенде јер је он већ био припадник Јединице за специјалне намјене.

Окић је додао да су се сви смијали када се прочуло да је Јука Празина, познати предратни криминалац, био командир резервног састава Специјалне јединице.

Он је потврдио да је Празина, који је са својом јединицом био смјештен у обданишту близу Дома полиције, некад долазио код Викића.

Суђење ће бити настављено 31. маја./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана