Odrasli bježe od usavršavanja

Vedrana Kulaga
Odrasli bježe od usavršavanja

Sarajevo - Odrasli nemaju želju da pohađaju kurseve, radionice i seminare da bi usavršili vještine i povećali šansu za zaposlenje, a umjesto toga znanje im nadograđuju članovi porodice, prijatelji, saradnici ili ga kupe iz medija i sa interneta.

Rezultati ankete o obrazovanju odraslih u starosnom dobu između 25 i 64 godine, koju je lani sprovela Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, pokazali su da je manje od deset odsto odraslih učestvovalo u nekom obliku formalnog i neformalnog obrazovanja. Umjesto toga 74 odsto ispitanih je iskazalo namjeru da stiče znanja kroz svakodnevne aktivnosti, ali ne i da idu na seminare, kurseve ili privatne časove.

- Najviše su učili uz članove porodice ili saradnike i uz pomoć medija, a najmanje pri obilascima muzeja, istorijskih, prirodnih ili industrijskih područja u pratnji vodiča i tokom posjeta centrima za učenje, uključujući biblioteke - kazali su u Agenciji za statistiku BiH.

Najčešći razlog koji je žene spriječio da učestvuju u nekom od oblika obrazovanja i obuke su porodične obaveze, dok su muškarci kao razlog navodili preklapanje rasporeda obuka sa drugim obavezama.

Načelnik Odjeljenja za opšte, pravne i ekonomske poslove u Zavodu za obrazovanje odraslih u RS Bojan Bajić kazao je da u Srpskoj godišnje više od 1.000 ljudi prođe programe osposobljavanja koji su usklađeni sa potrebama tržišta rada.

- Karakteristika ovih programa je da traju kraće vrijeme i da se najveći dio, oko 80 odsto, realizuje kroz praktičan rad, odnosno u realnim uslovima i na radnim mjestima za koja se polaznik osposobljava - kazao je Bajić.

Rezultati ankete pokazuju i da BiH po nivou usavršavanja odraslih stoji najlošije u regionu. Najbolja je Slovenija, gdje je gotovo 50 odsto ispitanih bilo dio nekog vida formalnog ili neformalnog obrazovanja.

Anketa o obrazovanju odraslih sprovedena je prvi put u BiH, a dio je istraživanja o obrazovanju u Evropi, koje se sprovodi svakih pet godina u članicama EU, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo.

* Formalno obrazovanje

Učenje prema nastavnim planovima i programima i uz pomoć nastavnika ili instruktora, nakon čega se stiče osnovno, srednje ili visoko obrazovanje.

* Neformalno obrazovanje

Može se sprovoditi unutar ili izvan obrazovnih ustanova, a obično se radi o kratkim kursevima, radionicama ili seminarima.

* Informalno učenje

Sticanje znanja kroz svakodnevne aktivnosti, a najvažnije je postojanje namjere pojedinca da nešto nauči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana