Odmori koče odluku o upravniku Bobar banke

Vedrana Kulaga
Odmori koče odluku o upravniku Bobar banke

Bijeljina - Stečajni upravnik bijeljinske Bobar banke Goran Lalić još čeka odluku Okružnog privrednog suda u tom gradu o zahtjevu za razrješenje sa te dužnosti, koji je podnio sredinom jula.

Ako sud prihvati Lalićev zahtjev, ta propala banka bi mogla po treći put dobiti novog stečajnog upravnika.

Stečaj u toj banci prvi je vodio Lazo Đurđević, ali i on je u septembru 2017. godine zatražio od suda da ga razriješi dužnosti. Đurđević je tada smijenjen, a na mjestu stečajnog upravnika naslijedio ga je Lalić koji zahtjev za odlazak sa tog mjesta pravda privatnim razlozima.

- Sud treba da donese odluku i da na moje mjesto imenuju nekog drugog. Nisam dobio razrješenje, nisam ni pozvan na razgovor, čekam i ja da se završe godišnji odmori. Šta se može drugo, osim čekati da se to okonča - rekao je Lalić.

U bijeljinskom Okružnom privrednom sudu nismo uspjeli da dobijemo informaciju dokle se došlo sa ovim slučajem. Na toj adresi su kazali da traju godišnji odmori i da je najbolje da pozovemo krajem mjeseca.

Stečaj u Bobar banci je pokrenut 24. januara prošle godine, a upućeni u slučaj ističu da je sasvim izvjesno da će stečaj potrajati te da sve zavisi od sudskih sporova, kojih je oko 1.200.

- Ima onih sporova koje vodi banka, te onih koji su pokrenuti protiv banke. Kada će se i kako stečaj završiti, zavisi od tih parnica. Zakon kaže da stečaj treba da traje dvije godine, ali već je sada izvjesno da će on u bijeljinskoj banci biti produžen - rekao je ranije Lalić.

Agencija za bankarstvo RS je krajem novembra 2014. uvela prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa zakonom.

Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije, da bi na kraju postala prva banka u RS koja je završila u stečaju.

Nedugo nakon toga u stečaju je u Srpskoj završila je i Banka Srpske.

  

Potraživanja

Bobar banka iz Bijeljine od pravnih lica potražuje oko 244,9 miliona KM, a naplata najvećeg dijela tih potraživanja je pod znakom pitanja jer su ona svrstana u najlošiju kategoriju. Tako se u E kategoriji nalaze dužnici čiji krediti zajedno iznose 230,5 miliona KM i čija je naplata sporna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana