Одмори коче одлуку о управнику Бобар банке

Ведрана Кулага
Одмори коче одлуку о управнику Бобар банке

Бијељина - Стечајни управник бијељинске Бобар банке Горан Лалић још чека одлуку Окружног привредног суда у том граду о захтјеву за разрјешење са те дужности, који је поднио средином јула.

Ако суд прихвати Лалићев захтјев, та пропала банка би могла по трећи пут добити новог стечајног управника.

Стечај у тој банци први је водио Лазо Ђурђевић, али и он је у септембру 2017. године затражио од суда да га разријеши дужности. Ђурђевић је тада смијењен, а на мјесту стечајног управника наслиједио га је Лалић који захтјев за одлазак са тог мјеста правда приватним разлозима.

- Суд треба да донесе одлуку и да на моје мјесто именују неког другог. Нисам добио разрјешење, нисам ни позван на разговор, чекам и ја да се заврше годишњи одмори. Шта се може друго, осим чекати да се то оконча - рекао је Лалић.

У бијељинском Окружном привредном суду нисмо успјели да добијемо информацију докле се дошло са овим случајем. На тој адреси су казали да трају годишњи одмори и да је најбоље да позовемо крајем мјесеца.

Стечај у Бобар банци је покренут 24. јануара прошле године, а упућени у случај истичу да је сасвим извјесно да ће стечај потрајати те да све зависи од судских спорова, којих је око 1.200.

- Има оних спорова које води банка, те оних који су покренути против банке. Када ће се и како стечај завршити, зависи од тих парница. Закон каже да стечај треба да траје двије године, али већ је сада извјесно да ће он у бијељинској банци бити продужен - рекао је раније Лалић.

Агенција за банкарство РС је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку јер није радила у складу са законом.

Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације, да би на крају постала прва банка у РС која је завршила у стечају.

Недуго након тога у стечају је у Српској завршила је и Банка Српске.

  

Потраживања

Бобар банка из Бијељине од правних лица потражује око 244,9 милиона КМ, а наплата највећег дијела тих потраживања је под знаком питања јер су она сврстана у најлошију категорију. Тако се у Е категорији налазе дужници чији кредити заједно износе 230,5 милиона КМ и чија је наплата спорна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана