Одблокирана акредитација универзитета

ATV
Одблокирана акредитација универзитета

Енвер Халиловић данас је, како АТВ сазнаје, послао захтјев надлежној служби да именује комисије за екстерну евалуацију Универзитета Републике Српске, чиме се и званично кренуло у процес реакредитације. То је можда мала, али врло битна побједа Српске, поручују њени званичници, коментаришући одлуку Управног одбора Агенције за високо образовање и обезбјеђење квалитета да усвоје измјене и допуне Одлуке о нормама којима се одређују минимални стандарди у високом образовању.

Тиме се уважавају надлежности Републике Српске, и након скоро годину дана, одблокиран је процес акредитације универзитета у БиХ. У Агенцији за акредитацију високошколских установа у Српској кажу да би се, ако све буде текло по плану, до краја марта тај процес могао привјести крају.

“Комисија која треба да ради екстерну евалуацију Универзитета у Источном Сарајеву започела је данас тај поступак, три дана ће бити у посјети високошколској установи, сви чланови комисије су добили све материјале, припремили се за екстерну евалуацију, тако да по завршетку посјете и разговора на лицу мјеста са студентима, академским особљем, провјере испуњености неких других стандарда. комисија ће припремати извјештај и ми очекујемо да до краја овог мјесеца можемо завршити извјештај”, изјавила је Биљана Војводић, директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске.

Тиме би се испоштовали рокови које је дала делегација Европске уније у БиХ да се уђе у процес реакредитације. Исти посао чека и Универзитет у Републици Српској гдје ће комисија да стигне кроз неколико дана. Енвер Халиловић данас не одговара на наше позиве па се још не зна на који начин ће се ријешити проблем универзитета Федерације и Брчко Дистрикта.

Из Српске су прије неколико дана Халиловићу препоручили да препише праксу из Српске, чији студенти, поручује Срђан Рајчевић, више не морају да брину.

“Што је Република Српска, у политичком аспекту, успјела да одбрани своје надлежности у овој области, што смо успјели да кроз измјене и допуне нормама задржимо надлежности Српске, што се није дозволило да те надлежности пређу на ниво БиХ, и друга ствар, најбитнија је што студенти не трпе”, истакао је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Из Уније студената Републике Српске кажу да ће се о свему огласити након завршеног процеса евалуације, те да се надају позитивном исходу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана