Od putarina se slilo devet miliona KM

Danijela Stokanić
Od putarina se slilo devet miliona KM

Banjaluka - Od naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška i dijelu autoputa "9. januar", na dionici od Prnjavora do Doboja, u ovoj godini u budžet Srpske slilo se oko devet miliona maraka.

U preduzeću "Autoputevi RS" ističu da je naplata putarine na dionici od Prnjavora do Doboja počela 26. decembra prošle godine.

- Od tada je naplaćeno blizu 4,7 miliona maraka, a tom dionicom prošlo je oko 695.000 vozila - kazao je direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić.

Kada je u pitanju naknada za korišćenje dionice autoputa od Banjaluke do Gradiške, Topić naglašava da je za 11 mjeseci ove godine naplaćeno više od 4,1 milion maraka.

- Naplatna putarine na ovom autoputu počela je u martu 2015. godine i od tada je naplaćeno više od 10,5 miliona KM, a tim putem prošlo je najmanje četiri miliona vozila - naglasio je Topić.

Dodao je da poskupljenja putarine, bar što se tiče planova ovog preduzeća, neće biti u narednoj godini.

- Ono što bi moglo da se desi, jeste eventualno usklađivanje cijena po zatvaranju sistema naplate. Na autoputu Gradiška - Banjaluka još je u funkciji otvoreni sistem naplate putarine, koji karakteriše jedna ulazno-izlazna rampa, tako da je cijena putarine na toj dionici jedinstvena, bez obzira na pređenu kilometražu - kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, u planu je zatvaranje sistema izgradnjom naplatnih stanica na svim prilazima autoputu.

- Na dionici autoputa "9. januar" na pravcu od Doboja do Prnjavora u funkciji je modifikovani otvoreni sistem, sa jednom ulaznom i jednom izlaznom rampom. Vozači plaćaju cijenu po pređenom kilometru - istakao je Topić.

Po završetku izgradnje preostalog dijela dionice Banjaluka - Prnjavor, Topić kaže da će sistem biti zatvoren, sa naplatnim rampama na svim prilazima autoputu i vozači će vožnju plaćati po kilometru. Kada su u pitanju radovi na preostalom dijelu autoputa, od Drugovića do Prnjavora, Topić kaže da teku predviđenom dinamikom, tako da bi do proljeća 2018, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, i preostali kilometri mogli bi da budu završeni. Topić će danas sa direktoricom Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj Sju Baret potpisati ugovor o odobrenju kreditnih sredstava za izgradnju prve faze koridora 5C kroz RS, u iznosu od 70 miliona evra.

Planovi "Autoputeva RS" za 2018.

* Završetak izgradnje dionice od Drugovića do Prnjavora

* Početak izgradnje prvog dijela autoputa na koridoru  5C kroz RS

* Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške

* Projekti za čiju su realizaciju zainteresovani kineski partneri

* Priprema dokumentacije za autoput od Brčkog prema Bijeljini i granici sa Srbijom

* Izrada dokumentacije za brzi put na pravcu Bijeljina-Zvornik-Han Pijesak-Sokolac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana