Од путарина се слило девет милиона КМ

Данијела Стоканић
Од путарина се слило девет милиона КМ

Бањалука - Од наплате путарине на аутопуту Бањалука - Градишка и дијелу аутопута "9. јануар", на дионици од Прњавора до Добоја, у овој години у буџет Српске слило се око девет милиона марака.

У предузећу "Аутопутеви РС" истичу да је наплата путарине на дионици од Прњавора до Добоја почела 26. децембра прошле године.

- Од тада је наплаћено близу 4,7 милиона марака, а том дионицом прошло је око 695.000 возила - казао је директор "Аутопутева РС" Душан Топић.

Када је у питању накнада за коришћење дионице аутопута од Бањалуке до Градишке, Топић наглашава да је за 11 мјесеци ове године наплаћено више од 4,1 милион марака.

- Наплатна путарине на овом аутопуту почела је у марту 2015. године и од тада је наплаћено више од 10,5 милиона КМ, а тим путем прошло је најмање четири милиона возила - нагласио је Топић.

Додао је да поскупљења путарине, бар што се тиче планова овог предузећа, неће бити у наредној години.

- Оно што би могло да се деси, јесте евентуално усклађивање цијена по затварању система наплате. На аутопуту Градишка - Бањалука још је у функцији отворени систем наплате путарине, који карактерише једна улазно-излазна рампа, тако да је цијена путарине на тој дионици јединствена, без обзира на пређену километражу - казао је Топић.

Према његовим ријечима, у плану је затварање система изградњом наплатних станица на свим прилазима аутопуту.

- На дионици аутопута "9. јануар" на правцу од Добоја до Прњавора у функцији је модификовани отворени систем, са једном улазном и једном излазном рампом. Возачи плаћају цијену по пређеном километру - истакао је Топић.

По завршетку изградње преосталог дијела дионице Бањалука - Прњавор, Топић каже да ће систем бити затворен, са наплатним рампама на свим прилазима аутопуту и возачи ће вожњу плаћати по километру. Када су у питању радови на преосталом дијелу аутопута, од Друговића до Прњавора, Топић каже да теку предвиђеном динамиком, тако да би до прољећа 2018, уколико временски услови буду повољни, и преостали километри могли би да буду завршени. Топић ће данас са директорицом Одјељења за транспорт Европске банке за обнову и развој Сју Барет потписати уговор о одобрењу кредитних средстава за изградњу прве фазе коридора 5Ц кроз РС, у износу од 70 милиона евра.

Планови "Аутопутева РС" за 2018.

* Завршетак изградње дионице од Друговића до Прњавора

* Почетак изградње првог дијела аутопута на коридору  5Ц кроз РС

* Изградња моста преко ријеке Саве код Градишке

* Пројекти за чију су реализацију заинтересовани кинески партнери

* Припрема документације за аутопут од Брчког према Бијељини и граници са Србијом

* Израда документације за брзи пут на правцу Бијељина-Зворник-Хан Пијесак-Соколац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана