Од огњишта далеко још 70.000 људи

Милијана Латиновић
Од огњишта далеко још 70.000 људи

Бањалука - Број избјеглих и расељених у Српској смањује се из године у годину, а од скоро 70.000 лица која имају тај статус, највише их је у Бањалуци, Бијељини и Добоју.

Према подацима Министарства за избјеглице и расељена лица РС, статус расељених има 19.216 породица, односно 59.511 лица, док је међу избјеглицама 2.788 породица, односно 8.537 особа.

Од скоро 3.000 породица у алтернативном смјештају, највише их је у становима у индивидуалном закупу и онима чију је изградњу финансирала Влада Српске. Највише породица у колективном смјештају, њих 104, је у Добоју, док је у геријатријским центрима највише породица смјештено у Приједору и Требињу. У становима изграђеним од донација смјештено је 146 породица у Бијељини и 39 на подручју Бањалуке, док у осталим локалним заједницама таквих станова нема. У општинама Братунац, Источни Стари Град, Источна Илиџа, Језеро, Калиновик, Купрес РС, Ново Горажде, Рудо, Сребреница, Трново и Чајниче нема избјеглица.

Предсједник Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица РС Игњат Симић истиче да је добро што се број избјеглих и расељених смањује, али напомиње да је још много Срба расељених из ФБиХ и прогнаних из Хрватске који нису остварили своја права.

- До сада је требало да буде ријешен статус и тих скоро 70.000 лица, али очигледно није било довољно ни политичке воље ни новца, а ако га је и било, није распоређен на прави начин. Хрвати и Бошњаци су углавном ријешили питање надокнаде и обнове имовине у РС, док су Срби у ФБиХ статистичка грешка - рекао је Симић.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Радован Грајић истиче да министарство реализује пет пројеката којима настоји да збрине расељене и избјеглице.

- Око 27.000 људи још тражи помоћ, док су остали обухваћени кроз разне програме - рекао је Грајић.

У Српској је, према подацима министарства, статус избјеглих и расељених 2000. године имало 273.171 лице, док их је пет година касније било 95.160.

Канцеларије

Симић је истакао да се у мају у Српској отвара шест канцеларија које ће се бавити проблемима и заштитом српске имовине у ФБиХ, што би требало да пружи бољи проценат повратка у општине на подручју ФБиХ. Канцеларије ће бити отворене у Приједору, Добоју, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву и Невесињу.

Локалне заједнице са највише расељених лица

Бањалука       9.827

Бијељина       5.516

Добој             4.513

Локалне заједнице са највише избјеглица

Бањалука              3.362

Градишка                956

Приједор                 699

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана