Обуставља се рад предузећа ГИКИЛ Лукавац

n1
Обуставља се рад предузећа ГИКИЛ Лукавац

Лукавац - Федерална управа за инспекцијске послове Сарајево издала је Рјешење о обустави рада фирме ГИКИЛ д.о.о. Лукавац због несавјесног пословања - штетног за околиш.

У саопштењу ове институције наводи се да су инспектори федерални у претходном периоду предузимали неопходне активности на спречавању настанка већих штета у околиш, те у посљедњем обављеном тимском инспекцијском надзору записником констатовали да оператор обавља своју дјелатност без околинске дозволе, што је био предуслов да се оператору изрекне мјера обуставе рада.

“Имајући у виду да је привредном друштву Гикил д.о.о. Лукавац, конкретно за погоне за производњу кокса, хемијских производа и енергије у општини Лукавац, Закључком Федералног министарства околиша и туризма од 07.августа 2018. године одбачен Захтјев за издавање околинске дозволе, те да контролисани субјект не примјењује законске одредбе у обављању привредне дјелатности, Федерална управа за инспекцијске послове, односно, федерални инспектор заштите околиша је са јучерашњим даном (22.08.2018.г.) донио Рјешење о обустави рада овог привредног субјекта”, наводи се у саопштењу.

“Рјешење о обустави рада донесено је на основу Закона о заштити околине, Закона о управљању отпадом, Закона о заштити ваздуха, те Закона о инспекцијама Федерације БиХ. Конкретним рјешењем наређено је ГИКИЛ-у да обустави рад до прибављања околинске дозволе, као и да изврши идентификацију свих врста отпада на локацији (укључујући опасни отпад), те збрине сав опасни отпад са локације путем овлаштеног оператера за управљање отпадом”, наводе у саопштењу из ФУЗИП-а.

ГИКИЛ сада има рок од 30 дана да обустави рад, с обзиром на то да је ријеч о сложеном пословном систему, гдје је потребно извршити безбједно гашење постројења, погона, пећи - а након тога дужни су извијестити Федералну управу за инспекцијске послове, односно надлежног инспектора.

“Наглашавамо да је ГИКИЛ један од најнедисциплинованијих привредних субјеката у Федерацији Босне и Херцеговине, те да је Федерална управа за инспекцијске послове код овог привредног субјекта у континуитету вршила инспекцијске надзоре, а у периоду након 1.1.2015. године када су околинском дозволом ГИКИЛ-у смањене граничне вриједности емисија, само из области заштите околиша обављено је преко 20 инспекцијских надзора, гдје и поред изречених управних мјера и прекршајним санкцијама за неправилности није остварен значајнији степен поштивања и законитости рада. Једини законски механизам који према ГИКИЛ-у до јучерашњег дана није употријебљен је мјера обуставе рада”, наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је Тужилаштво ТК отворило истрагу у погледу утврђивања елемената кривичне одговорности. Обустава рада, како наводе, трајаће до добијања околишне дозволе.

Федерална управа за инспекцијске послове наводи да је ово једина мјера која може утицати на ГИКИЛ, те су изиразили наду да ће у овом предузећу препознати озбиљност ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана