Obilježeno 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

Srna
Obilježeno 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

U Starom Brodu kod Višegrada danas je služenjem liturgije i parastosom obilježeno 77 godina od stradanja 6.000 Srba, koje su 1942. godine zvjerski ubili pripadnici zloglasne ustaške “Crne legije” Jure Francetića.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo veliki dan za istoriju srpskog naroda koji ne smije biti zaboravljen.

- Ono što me jako raduje jeste da je današnjem obilježavanju prisustvovao veliki broj djece i mladih, kako bi čuli o svemu. Raduje me i što zajedno sa opštinom Rogatica i crkvenim opštinama Višegrad i Rogatica, radimo na zajedničkom projektu, čime će ovo mjesto dobiti poseban značaj - istakao je Đurević.

Đurević je zahvalio svim ljudima dobre volje koji učestvuju u izgradnji cjelokupnog kompleksa, koji će izgradnjom muzeja, čije je svečano otvaranje planirano za 25. maj, dobiti potpuno novi izgled.

- Vjerujem da ćemo imati i podršku ostalih ljudi dobre volje, a pozvao bih i sve one koji mogu da prisustvuju ovom događaju, jer će to postati centralno mjesto obilježavanja stradanja Srba, ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u svim ratovima u prethodnom periodu - dodao je Đurević.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da se godinama prelazilo preko ovog datuma, koji je zataškavan zbog “određenog režima i zbog “bratstva i jedinstva”.

- Napokon je srpski narod smogao snage da na dostojanstven način obilježava ovo stradanje, kao i da se pripremi za naredna obilježavanja stradanja Srba na ovom prostoru. Pri kraju smo i da završimo spomenik koji će biti jedinstven - naglasio je Jagodić.

Sveštenik Dragan Vukotić podsjetio je da su u proljeće 1942. godine srpski stradalnici bježali ispred ustaša koje su čitav sarajevsko-romanijski dio pokušale da očiste od srpskog stanovništva, kako bi ostvarili svoj cilj, a to je da granica Nezavisne Države Hrvatske dođe do Drine.

- Ovo je jedino mjesto gdje imamo podatke da su Nijemci, zgroženi stradanjem civilnog srpskog stanovništva, prekinuli te pokolje i dozvolili ljudima, koji su željeli, da pređu u Srbiju ili da se vrate svojim domovima. Nažalost, polovina onih koji su se vraćali, stradalo je u narednom periodu - naveo je Vukotić.

Vukotić je posebno zahvalio Miodragu Davidoviću, Spasoju Albijaniću, projektantu Novici Motiki i svim drugim ljudima dobre volje, jer su pomogli da započne izgradnja muzeja, koji će 25. maja biti i zvanično otvoren i osveštan.

- Ovo ostaje narednim pokoljenjima i generacijama da dođu i upoznaju se o ovom mjestu na jedan poseban način. Arhitektura i projekat muzeja, kao i mjesto gdje se uzdiže, izuzetno je i biće jedinstveno u srpskom narodu - naveo je Vukotić.

On je dodao da omladina i šira javnost treba da čuju istinu o srpskim stradanjima, a ne da uče o izmišljenim bitkama i lažnim herojima.

- Istinski heroji su svaka majka koja je sa svojim djetetom skočila u hladnu Drinu kako ih ne bi stigla žCrna legijaž i svaka djevojka koja je skočila da ne bi bila oskrnavljena. Ovdje smo da to obilježimo - ne da učimo nekoga kako da se sveti, nego da dostojno i slavno postavljamo našu istoriju i istoriju našeg stradanja - naglasio je Vukotić.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Hroničari su zapisali da je jednog od tih dana ratne 1942. godine, ne želeći da dopadnu u ruke ustaša, sa stijena u Drinu zajednički skočilo čak 320 devojaka, a ustaše su najveći i najmasovniji pokolj nad Srbima u Starom Brodu počinile na pravoslavni praznik Mladence - 22. marta 1942. godine.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana