Obilježen Dan Nevesinjske brigade

Srna
Obilježen Dan Nevesinjske brigade

Nevesinje - Parastosom poginulim borcima u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, polaganjem cvijeća i druženjem bivših saboraca danas je u Nevesinju obilježen Dan Nevesinjske brigade.

Ova vojna formacija formirana je prije 27 godina, a tokom rata stekla je veliki ugled i bila garant slobode i opstanka srpskog naroda u Hercegovini.

Cvijeće kod centralnog spomen-obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu su položile delegacije opštinskih boračkih organizacija iz Hercegovine, opština Nevesinje i Istočni Mostar, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, opštinske organizacije nestalih, Udruženja “Nasljeđe”, ratnih veterana i Ravnogorskog pokreta.

Vijenci su položeni i kod Spomenika slobode na Gradskom trgu.

Kapetan Vojske Republike Srpske Radovan Bogdanović pozdravio je saborce i rekao da je Nevesinjska brigada u ratu sačuvala teritoriju i stanovništvo, te da danas njeni bivši pripadnici treba da čuvaju i njeguju uspomenu na ovu vojnu formaciju i tako mlađim generacijama daju svijetli putokaz za budućnost.

On je podsjetio na ratni put Nevesinjske brigade, koja je u svim bitkama pokazala hrabrost, posebno tokom Mitrovdanskih ofanziva.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je datum osnivanja Nevesinjske brigade, kao jedne od najorganizovanijih jedinica u Vojsci Republike Srpske, veoma značajan u istoriji Nevesinja i Hercegovine.

“Toliko godina poslije formiranja Brigade naviru uspomene na vrijeme koje je bilo presudno za odbranu Srpske”, rekao je Avdalović naglašavajući da je to bilo prvi put da Srbi u Hercegovini imaju svoju vojsku, jedinstvena obilježja i komandu.

U kratkom podsjećanju na dane formiranja Nevesinjske brigade zamjenik komandanta Trećeg bataljona Simo Čampara naglasio je važnu ulogu pukovnika Novice Gušića i Krsta Đerića koji su, koristeći svoje bogato vojničko iskustvo, uspjeli da reorganizuju vojsku koja je bila u povlačenju iz doline Neretve i uspostave liniju odbrane.

“Od tog 16. juna do kraja rata ostao je nepomjeren položaj Nevesinjske brigade koja je izdržala Mitrovdanske bitke i sve druge manje i veće napade”, rekao je Čampara.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 476 pripadnika Nevesinjske brigade, a više od 1.000 je ranjeno.

Za ratne i vojničke zasluge ova vojna formacija je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem - Ordenom Nemanjića, a opština Nevesinje dobila je Orden Republike Srpske - najveće republičko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge prema državi, kao simbol borbe za čast i slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana