Nuklearni otpad neće još na Trgovsku goru

Srna
Nuklearni otpad neće još na Trgovsku goru

Banjaluka - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je iz nekoliko izvora dobilo nezvanične informacije da je Hrvatska prolongirala za 2022. godinu odluku o izgradnji odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, ali još nije stigla zvanična potvrda, rekla je resorni ministar Srebrenka Golić.

- Ako ove informacije budu potvrđene, dobijamo dodatno vrijeme za aktivnosti koje će dovesti do toga da Hrvatska definitivno odustane od izgradnje ovog odlagališta u neposrednoj blizini granice, jer bi to bio presedan, nezabilježen u svijetu - naglasila je Golićeva.

Ona napominje da, uprkos stalnom insistiranju, Ministarstvo nema zvaničnih saznanja o aktivnostima Hrvatske u vezi sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, jer hrvatske vlasti i institucije ne daju nikakve zvanične odgovore na pitanja i inicijative koje dolaze iz Republike Srpske i BiH.

- Sva naša saznanja su dobijena posrednim putem, iz medija i redovnim praćenjem portala hrvatskih institucija. Ovakav stav Hrvatske nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima, ali ni sa obavezama koje su preuzeli na sastanku u maju 2016. godine, kada je rečeno da ćemo o svemu biti redovno obavještavani - podsjetila je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Prema Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada Hrvatske, koja je usvojena prije nekoliko godina, predviđeno je da sav nuklearni otpad u toj zemlji, kao i dio iz Nuklearne elektrane “Krško” iz Slovenije, bude zbrinjavan na jednoj lokaciji, odnosno Trgovskoj gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana