Нуклеарни отпад неће још на Трговску гору

Срна
Нуклеарни отпад неће још на Трговску гору

Бањалука - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС је из неколико извора добило незваничне информације да је Хрватска пролонгирала за 2022. годину одлуку о изградњи одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, али још није стигла званична потврда, рекла је ресорни министар Сребренка Голић.

- Ако ове информације буду потврђене, добијамо додатно вријеме за активности које ће довести до тога да Хрватска дефинитивно одустане од изградње овог одлагалишта у непосредној близини границе, јер би то био преседан, незабиљежен у свијету - нагласила је Голићева.

Она напомиње да, упркос сталном инсистирању, Министарство нема званичних сазнања о активностима Хрватске у вези са изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, јер хрватске власти и институције не дају никакве званичне одговоре на питања и иницијативе које долазе из Републике Српске и БиХ.

- Сва наша сазнања су добијена посредним путем, из медија и редовним праћењем портала хрватских институција. Овакав став Хрватске није у складу са добросусједским односима, али ни са обавезама које су преузели на састанку у мају 2016. године, када је речено да ћемо о свему бити редовно обавјештавани - подсјетила је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Према Стратегији збрињавања радиоактивног отпада Хрватске, која је усвојена прије неколико година, предвиђено је да сав нуклеарни отпад у тој земљи, као и дио из Нуклеарне електране “Кршко” из Словеније, буде збрињаван на једној локацији, односно Трговској гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана