Новинари угрожени економски и безбједносно

С. Ђ.
Новинари угрожени економски и безбједносно

Бањалука - Примања новинара у Српској су испод просјечне плате и потребно је јединство запослених у медијима како би њихови проблеми били системски ријешени, поручили су јуче представници Синдиката медија и графичара РС.

Предсједник овог синдиката Никола Шобот рекао је да је просјечна плата радника из синдикалних организација које су њихови чланови 750 КМ.

- Позивам послодавце да покушају у буџетима за наредну годину урачунати средства да би запосленима обезбиједили просјечне плате или веће - каже Шобот.

Потпредсједница овог синдиката Андријана Писаревић упозорила је да су новинари безбједносно и економски угрожени. Рад Синдиката медија подржала је и предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, која је истакла да је слободан само економски независан новинар.

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић подсјетио је на обећање Владе РС након покушаја убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића да ће у Кривични законик увести одредбу да се напад на новинара третира као напад на службено лице. Вукелић је нагласио да још није откривено ко су налогодавци тог напада. Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци затражило је јуче од Врховног суда РС продужење притвора Марку Чолићу (31), осумњиченом за покушај убиства Ковачевића 26. августа ове године. Чолићу мјера притвора истиче сутра, а у затвору је три мјесеца. За исто кривично дјело осумњичен је и Недељко Дукић (27) из Кнежева, за којим је расписана међународна потјерница.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана