Novi traktori i mašine dižu proizvodnju

Anita Janković-Rečević
Novi traktori i mašine dižu proizvodnju

Banjaluka - Rad na polju, njivi ili voćnjaku nemoguće je zamisliti bez kvalitetne mehanizacije, a kako bi domaćim poljoprivrednicima olakšala i unaprijedila rad, Vlada RS je za nabavku traktora i priključnih mašina u posljednje četiri godine izdvojila 30 miliona KM.

U  Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je nabavka mehanizacije značajna stavka u ulaganjima svakog poljoprivrednika. Naveli su da je u posljednje četiri godine kupljeno 2.575 traktora, za čiju nabavku je izdvojeno 13,7 miliona maraka. Za potrebe ratara nabavljeno je i 14.624 priključnih mašina vrijednih 16,3 miliona KM.

- Time je značajno obnovljena mehanizacija, što je dovelo do veće i brže proizvodnje i većih prinosa - kažu u ministarstvu. Dodaju da je ovogodišnji javni poziv za subvencionisanje nabavke mehanizacije sa procentom sufinansiranja od 30 odsto, odnosno 2,3 miliona KM okončan.

- Ukupni iznos potencijalnog ulaganja za nabavku traktora u ovoj godini je 6,2 miliona KM, od čega će sufinansiranje iz agrarnog budžeta iznositi 1,5 miliona maraka, dok se za  nabavku priključnih mašina ta cifra kreće oko 2,9 miliona, od čega će iz budžeta biti izdvojeno 779.313 KM - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Navode da je na adresu Agencije za agrarna plaćanja RS po osnovu tog javnog poziva pristiglo 1.102 zahtjeva ratara. S obzirom na obim raspoloživog novca, 370 poljoprivrednika dobilo je pravo na rezervaciju sredstava.

Preduzeću “Gold MG” iz Donjeg Žabara, koje se bavi uzgojem goveda i prozivodnjom stočne hrane, za kapitalne investicije odobreno je 40.000 maraka, i to 30.000 za nabavku traktora i 10.000 za kupovinu priključnih mašina.

- Ta mjera ministarstva je jedna od boljih koja je sprovedena. Pomaže nam da obnovimo mehanizaciju uz pomoć koje zemljište možemo obrađivati brže i efikasnije, što finalno dovodi do većeg roda, a to je i cilj našeg rada. Mi smo velika firma i svake godine bi trebalo kupovati jedan traktor kako bi držali mehanizaciju u optimumu, tako da nam odobreni novac i te kako znači - rekao je vlasnik tog preduzeća Goran Mitrović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara  RS Vladimir Usorac ističe da su kapitalne investicije u poljoprivredu velika stvar.

- Naši ratari rade sa veoma starom mehanizacijom i znatan broj njih upravlja traktorima starijima od njih. Takva mehanizacija iziskuje veću potrošnju i ima manji učinak u polju. Moj sin, kojem sam predao gazdinstvo, dobio je 20.000 KM za nabavku traktora i to nam mnogo znači - rekao je Usorac.  ++++++++++ 

Novi pravilnik

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da će zbog ogromnog broja prispjelih zahtjeva za kapitalna ulaganja raditi na novom pravilniku. 

- Zajedno sa Agencijom za agrarna plaćanja već početkom iduće godine pripremićemo novi pravilnik i objaviti novi javni poziv za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije - obećali su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana