Нови методи бришу бол

Милијана Латиновић
Нови методи бришу бол

Бањалука - Становницима Републике Српске са хроничним болом у кичми ускоро ће бити доступна нова услуга лијечења, односно стимулација кичмене мождине, захваљујући којој би бол требало да буде подношљивији или да потпуно нестане.

У Фонду здравственог осигурања РС наводе да ће ускоро почети да финансирају ову услугу, која је намијењена пацијентима са неиздрживим болом, а код којих примјена конвенционалних метода није дала резултате.

- Ријеч је о уградњи система за неуромодулацију који се састоји од неколико компоненти који би требало да хронични, неуропатски бол замијени благим трњењем, чиме се бол отклања или чини значајно подношљивијим, а знатно унапређује квалитет живота обољелих - појаснили су у Фонду здравства за “Глас Српске” и додали да ће ова услуга пацијентима бити доступна у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

У заводу кажу да је углавном ријеч о пацијентима који су били изложени бројним операцијама кичме, рехабилитационим третманима и који су морали да користе многобројне терапије, те да ће захваљујући овом систему бити смањена или чак престати потреба за лијековима за неуропатски бол.

- Процјена укупних директних уштеда за једног пацијента захваљујући овој новој услузи износи 5.100 КМ годишње, јер ћемо на овај начин смањити дуге хоспитализације, престаће потреба за слањем ових пацијената на продужену медицинску рехабилитацију и слично - наводе у заводу.

Имајући у виду чињеницу да се у Српској годишње обави око 300 операција на кичменом стубу и да се многи пацијенти након операције поново јављају љекару због неиздрживог бола, у Заводу “Др Мирослав Зотовић” истичу да ће ова нова услуга знатно побољшати живот обољелих, посебно када је у питању радна способност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана