Нове жртве грипа, до сада умрло 37 људи

М. Л.
Нове жртве грипа, до сада умрло 37 људи

Бањалука - Институт за јавно здравство РС у петак је саопштио да су још четири пацијента преминула од посљедица тешких акутних респираторних инфекција, чиме се број жртава грипа у Српској попео на 37.

Из Института је саопштено да је по један пацијент преминуо у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, те болницама у Бијељини, Зворнику и Градишци.

Додали су да је ријеч о особама средњег и старијег животног доба, са бројним коморбидитетима, које нису биле вакцинисане.

- Свакодневно пратимо епидемиолошку ситуацију у Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације - истакли су у институту и подсјетили грађане да је неопходно примјењивати мјере личне, као и хигијене простора, те да приликом кућних и посјета у болницама поштују препоруке надлежних установа. Први смртни случајеви од посљедица тешких акутних респираторних инфекција у Српској Институту за јавно здравство пријављени су 21. јануара.

Због повећаног броја обољелих од респираторних инфекција забрањене су посјете на одјељењима УКЦ РС на којима се збрињавају труднице, породиље и дјеца. Из УКЦ-а су у петак истакли да је менаџмент те здравствене установе, након консултација са начелницима Клинике за гинекологију и акушерство и Клинике за дјечје болести те тимом за интрахоспиталне инфекције, забранио посјете из превентивних разлога.

Посјете пацијентима забрањене су и у Општој болници “Свети врачеви” у Бијељини. Директор болнице Синиша Максимовић рекао је да је та одлука донесена с циљем спречавања ширења вируса и заштите пацијената.

- Одлука о забрани посјета донесена је 6. фебруара на приједлог Тима за спречавање и сузбијање интрахоспиталних инфекција - рекао је Максимовић. Посјете су раније забрањене и у болницама у Источном Сарајеву, Приједору, Добоју, Требињу и Фочи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана