Nova operaciona sala za mjesec

S. Đ.
Nova operaciona sala za mjesec

Banjaluka - Klinika za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske biće preseljena na Paprikovac 22. septembra, kada će sa radom početi i specijalizovana neurohirurška operaciona sala.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić kazao je u petak da je riječ o sali u kojoj će biti operisani isključivo pacijenti koji imaju neurološka oboljenja.

- Zbog specifičnosti oboljenja, sale moraju biti prilagođene operatorima. Trudićemo se da salu opremimo najboljim uređajima i aparatima, a istovremeno radimo na edukaciji kadra - kazao je Đajić.

Načelnica Klinike za neurohirurgiju Vesna Ivanišević rekla je da ova služba preseljenjem na Paprikovac ostvaruje neprocjenjiv napredak u smještajnom i stručnom pogledu.

- Iz uslova gdje smo na 26 bolesničkih kreveta imali jedan sanitarni čvor, dobijamo prostor gdje je 30 kreveta raspoređeno u 16 soba sa 16 mokrih čvorova. Prvi put od osnivanja Služba za neurohirurgiju dobija zasebnu, specijalizovanu operacionu salu, opremljenu po svjetskim standardima - naglasila je Ivaniševićeva.

Ona je dodala da je obuka osoblja na novoj opremi već počela.

- Operacionu salu smo do sada dijelili sa Klinikom za plastičnu hirurgiju, a sada imamo namjenski opremljenu salu, koja će nam 24 časa biti na raspolaganju - rekla je Ivaniševićeva.

Godišnje kroz Kliniku za neurohirurgiju UKC-a prođe između 1.800 do 2.000 pacijenata, a obavi se oko 400 operacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana