Nova odluka zvorničkog pravosuđa: Menadžment tvrdi da sud uništava “Aluminu”

Srna
Nova odluka zvorničkog pravosuđa: Menadžment tvrdi da sud uništava “Aluminu”

Zvornik - Menadžment kompanije “Alumina” saopštio je juče da je zvornički Osnovni sud donio rješenje kojim se Fabrika glinice “Birač” obavezuje da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem privrednog društva “Alumina”.

- Ovakve pogubne odluke ne karakterišu ni neke od najnerazvijenijih zemalja svijeta, jer samo je zvornički sud u stanju da vodi izvršni postupak protiv stečajne mase, iako je svugde u svijetu, pa i kod nas ovo strogo zabranjeno, kao i izvršni postupak za fiktivna potraživanja i zaloge - istaknuto je u saopštenju. Ova odluka suda donesena 19. aprila, ističu iz “Alumine”, definitivno vodi zaustavljanju fabrike, gubitku 1.600 radnih mjesta, te kao takva odmah mora biti opozvana.

U protivnom, ističu iz “Alumine”, radnici i menadžment će bez daljeg odlaganja preduzeti radikalne mjere radi zaštite fabrike i svoje egzistencije “jer nisu spremni da trpe bezakonje ovog privatnog suda”. Menadžment “Alumine” obavijestio je sve republičke institucije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o ovom činu “zvorničkog sudije Jelene Todorović učinjenog na štetu 'Birča', 'Alumine' i Republike Srpske, a u korist kontroverzne organizacije okupljene oko fočanskog 'Pavgorda' i lokalnih moćnika”, saopšteno je iz zvorničke kompanije.

- Zvornički Osnovni sud izgleda može da vodi izvršni postupak u slučaju gdje postoji presuđena stvar da dug ne postoji, i to od Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Višeg privrednog suda u Banjaluci i Vrhovnog suda Republike Srpske - istakao je menadžment “Alumine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana