Нова мигрантска рута иде преко Добоја

nezavisne.com
Нова мигрантска рута иде преко Добоја

Добој - Завршетак моста на Сави у Свилају отвара нову мигрантску руту, која ће убудуће ићи преко Добоја, увјерени су у Форуму за безбједност грађана, иако до сада ту нису забиљежене веће групе миграната.

“Али, видјели сте да из Службе за послове са странцима  Теренска канцеларија Добој, говоре да се скоро сваку ноћ депортује по 20 људи. То је ипак преко 500 људи током мјесеца. А и сама чињеница да у истом периоду прошле године није било ниједног случаја проласка миграната, а сада смо већ имали евидентираних 60 случајева од стране полиције, исто је алармантна, као и податак да се припрема 70.000 миграната за полазак Грчке. Очекујемо најмање трећину која ће ићи овом територијом”, наводи Енес Суљкановић, предсједник добојског Форума за безбједност грађана.

У Форуму сматрају да грађани треба да буду упознати да кроз Добој свакодневно пролазе мигранти.

“Значи, гдје год да примијете нека непозната лица треба да их пријаве ради евиденције и да могу даље да се прослиједе ти људи до мигрантских центара”, казао је Енес Суљкановић.

Прије четири дана припадници Полицијске станице Добој 1

у цистерни која је била паркирана у кругу једне овдашње грађевинске фирме, пронашли су пет миграната, држављане Палестине, Либије, Алжира и Пакистана.

“Возач цистерне казао је да је тај дан дошао из Бихаћа, па се претпоставља да су мигранти искористили његову неопрезност и ушли у цистерну док је била паркирана на платоу испред бензинске пумпе у том граду. Он је полицији рекао да није знао да су мигранти у цистерни те да их је уочио тек када је дошао на одредиште. Нејасно је, међутим, како се мигранти нису угушили током вожње од Бихаћа до Добоја”, рекао је наш извор, који није желио да буде именован.

Мигранти су предати Служби за послове са странцима  Теренска канцеларија у Добоју, која даље поступа с њима.

Осим о мигрантима, на сједници Форума говорило се и о видеонадзору, који ће ускоро бити инсталиран у граду.

“На 60 мјеста ће бити инсталиран видеонадзор на свим улазима у Добој, на вјерским објектима, школама, раскрсницама, тако да ћемо имати и на тај начин повећану безбједност на подручју града”, каже Суљкановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана