Нова година, нове плате за просвјетаре

nezavisne.com
Нова година, нове плате за просвјетаре

Бањалука - Платни коефицијенти за запослене у областима образовања и културе у РС од 1. јануара наредне године требало би да буду изједначени са коефицијентима других буџетских корисника у РС.

Рекао је ово данас Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања науке и културе у РС, на конференцији за новинаре одржаној у Дому синдиката РС и истакао да вјерује да ће бити испоштовано оно што пише у документима.

“Високообразовани кадрови у образовању и култури, односно професори, према ранијем закону, имали су коефицијенте од девет до десет, док је почетни коефицијент код осталих буџетских корисника 13. Њихове плате су у старту веће за 300 КМ и само тражимо да се та неправда исправи већ десет година, те хоћемо да дођемо до поштене прерасподјеле средстава”, рекао је Гњатић.

Он истиче да имају потписана документа и увјеравања предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић, министара финансија и просвјете Зорана Тегелтије и Данета Малешевића те да нема разлога да не вјерује у то.

“У документима пише 1. јануар 2019. године, али с обзиром на то да су избори и Влада обично не буде формирана одмах, горе-доље који дан из техничких разлога није нам споран”, истакао је Гњатић.

Каже да садашње повећање плата за све запослене није оно што је овај синдикат тражио, него искључиво наведено уједначавање плата, те у потписаним документима Владе пише да ће до уједначавања доћи почетком наредне године.

“Вјерујем да ће Влада испоштовати оно што је написано и потписано те да ће након 11 година доћи до испуњавања захтјева Синдиката”, каже Гњатић и додаје да је дошло до умањивања накнада за минули рад те траже да се то исправи.

Гњатић је појаснио да ће, према одлуци Владе РС, за повећање плата свим радницима у РС бити повећане плате и за раднике у институцијама образовања и културе, те да ће они са најнижим коефицијентима, односно платом од 400 КМ имати повећање за 50 КМ, док ће они који су имали 500 КМ имати повећање за око 45 КМ, а сви остали радници у институцијама образовања и културе имаће плате веће за 30 КМ.

“Онај ко је имао коефицијент 10, сада има 10,9, и већина очекује плату од 1.090 КМ, али то је 1.030 КМ”, рекао је Гњатић те појаснио да нови Закон о платама за образовање и културу прописује одређене коефицијенте који, када се помноже са цијеном рада од 100 КМ, не дају тачну плату и додао да сви радници морају имати нови уговор о раду. Гњатић каже да ће Синдикат кроз измјене и допуне Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе у РС тражити бенефите за чланове Синдиката.

Димитрије Ћеранић, професор на Правном факултету у Источном Сарајеву и члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС, рекао је да је повећање плата изазвало забуну због начина обрачуна плата, који је сада знатно другачији него што је то било према ранијим законима о платама.

“Добро је да је дошло до било каквог повећања, али пошто је измијењен начин обрачуна нето плате, оно није пружило ефекат повећања, како су многи помислили у првом тренутку”, рекао је Ћеранић и нагласио да је са садашњим повећањем плата, реалан доходак радника у образовању и култури мањи него 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана