Нико неће у занатлије

Данијела Стоканић
Нико неће у занатлије

Бањалука - Да ни обећане стипендије, обезбијеђена пракса и загарантован посао послије завршетка школовања нису довољан мотив за упис на неки од заната показао је први дан уписа ђака са мање од 60 бодова у средње школе у Српској, гдје јуче за поједина занимања није стигла ниједна пријава.

У школама које су се избориле за увођење нових смјерова, рачунајући на интересовање ученика за занимања која ће им донијети сигурно радно мјесто и солидну плату, и више су него разочарани слабим одзивом свршених основаца.

За разлику од гимназија и медицинских школа које су попуњене првог дана уписа, ходници школа са трогодишњим занимањима јуче су били готово празни.

У Грађевинској школи у Бањалуци, која је ове године ђацима који уписују први разред понудила ново занимање, истакли су да одзив за трећи степен никад није био лошији.

- Ове године је на приједлог послодаваца уведен смјер каменоресци, за који није стигла ниједна пријава. Ђаке у овај смјер није привукла ни загарантована стипендија града Бањалука - казали су јуче у овој школи.

Ништа боља ситуација, истичу, није ни када је у питању смјер зидар, за који су се пријавила свега три ђака.

С друге стране, како кажу у Грађевинској школи, четворогодишњи смјерови готово су попуњени.

У бањалучкој Школи ученика у привреди, која од септембра планира да школује техничаре за обраду дрвета и техничаре моделара обуће, првог дана уписа, према ријечима директора Драгољуба Вуковића, стигло је свега 78 пријава.

Највеће интересовање свршених основаца, каже, владало је за ауто-електричаре, док се број пријава за нове смјерове може набројати на прсте.

- За смјер техничар моделар обуће првог дана уписа стигло је девет пријава, док се за техничара за обраду дрвета пријавио само један ђак. Очекивао сам да ће много више ђака бити заинтересовано за ова два нова занимања - казао је Вуковић и нагласио да много веће интересовање није владало ни за текстилни смјер, за који су стигле само три пријаве.

Додао је да су за избор занимања свршених основаца највише одговорни родитељи, који спутавају дјецу да упишу занимање  с којим ће лако доћи до посла.

- Техничар за обраду дрвета од послодавца, код којег буду одрађивали праксу, сигурно ће имати стипендију, уз плаћен превоз и топли оброк, као и техничар моделар обуће, који ће имати чак и бесплатне уџбенике - казао је Вуковић.

Ништа боља ситуација није била ни кад је у питању упис у дефицитарна занимања у осталим средњим школама у Српској, док су економске, медицинске и друге школе, које нису попуњене у првом уписном року 11. и 12. јуна, јуче врвјеле од свршених основаца. 

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да ђаци и њихови родитељи треба добро да размисле прије него што одаберу средњу школу.

- Не видим шта спутава ђаке да упишу смјерове као што су  техничар за обраду дрвета или техничар моделар обуће, јер, осим што та занимања гарантују запослење, са њима се може уписати и факултет - казао је Тривић.

Додао је да ђаци још имају шансе да направе прави избор и упишу занимања за којима вапи тржиште рада.

Будући средњошколци могу још данас и сутра у јунском року да предају документа за жељени смјер.

Јулски рок

Ученици у Српској моћи ће се уписати у прве разреде средњих школа и у јулском року, од 2. до 13. јула. Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа. Ученик који се уписује у школу за ученике са посебним образовним потребама може имати другу старосну границу за упис у први разред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана