Ниче прво одмориште на аутопутевима у РС

nezavisne.com
Ниче прво одмориште на аутопутевима у РС

Бањалука, Градишка - Аутопут Бањалука - Градишка ускоро би могао да добије прво одмориште Лужани с пратећим садржајем и бензинском станицом.

Ову одлуку Влада је донијела након што је привредно друштво “Супер петрол” доставило иницијативу за покретање поступка додјеле концесије Министарству саобраћаја и веза РС. На основу те иницијативе, Влада РС је донијела на 190. сједници одлуку о покретању поступка додјеле концесије и након што она ступи на снагу, а сходно Закону о концесијама, биће расписан јавни позив за додјелу концесије за изградњу одморишта.

“Влада РС је 2010. године утврдила јавни интерес за додјелу концесије за изградњу одморишта Лужани с пратећим садржајем и бензинским станицама на аутопуту Бањалука - Градишка. У складу са Законом о концесијама прибављено је мишљење Правобранилаштва РС, Министарства трговине и туризма РС, “Аутопутева РС” и општине Градишка”, наглашава се у одлуци Владе.

У Министарству саобраћаја и веза РС рекли су да на овој дионици аутопута тренутно не постоји одмориште, али постоји потреба за његовом изградњом.

“Расписивање јавног позива се очекује до краја септембра и тек тада ће се моћи говорити о детаљима самог јавног позива и условима концесије”, рекли су у Министарству.

Душан Топић, директор “Аутопутева РС”, каже да би јавни позив требало да буде расписан убрзо, јер су сви једва дочекали овај моменат те нема разлога да се сада одуговлачи, док ће градња још сачекати.

“Засад немамо ништа изграђено на тој дионици аутопута, имамо само простор резервисан за то, урађене земљане радове и инфраструктуру. Очигледно је сазрело вријеме и сада се очекује да ће се повећати број возила спајањем дијела према Добоју и изградњом моста на Сави те тиме почиње бити исплативије и интересантније улагање у одмориште”, рекао је Топић. Појаснио је да одмориште увијек иде “у пакету”, с обје стране, односно из оба правца, те да је најпотребнија пумпа, уз коју иду и пратећи садржаји.

“На аутопуту имамо двије локације за изградњу одморишта, а овдје се ради о сјеверном дијелу, односно у Лужанима. Сам облик и садржај је мање-више исти као свугдје у свијету, а обавезни су паркинг простор, бензинска станица, продавница и кафић за освјежење”, појашњава Топић и додаје да досад није било интереса за изградњу, иако је већ постојао један јавни позив и иако су у “Аутопутевима РС” имали директне разговоре са заинтересованим поводом тога.

Дионица аутопута Бањалука - Градишка, која је у саобраћај пуштена 2011. године, дуга је 32 километра. Једна нафтна компанија у РС је прије три године покренула иницијативу за градњу и коришћење одморишта Лужани, међутим након расписивања јавног позива за додјелу концесија 3. септембра 2015. године, у предвиђеном року од 60 дана није пристигла ниједна понуда, те је Влада РС поништила тај поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана