Neto plata izbačena iz ugovora o radu

Veljko Zeljković
Neto plata izbačena iz ugovora o radu

Banjaluka - Svi poslodavci u Republici Srpskoj, nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu, a najkasnije do 1. septembra ove godine moraju ugovoriti sa radnicima nove iznose plata.

Kako je za “Glas Srpske” pojasnila pomoćnik ministra finansija Slobodanka Popović, poslodavac će sa radnikom morati da ugovori ili platu ili bruto platu. Prema novim “pravilima igre”, plata podrazumijeva platu prije oporezivanja, a bruto plata primanja uvećana za doprinose.

- Neće više biti moguće ugovoriti platu u neto iznosu. I svi će se morati pridržavati ovoga jer će, u suprotnom, biti sankcionisani novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 12.000 maraka - rekla je Popovićeva ističući kako je posljednjim izmjenama važećih zakonskih propisa izmijenjen pojam plate.

Prema njenim riječima, izmijenjena je i odredba člana 123. na način da je propisano da je u svim elementima plate sadržan porez - cijena rada i koeficijenti složenosti posla.

Objašnjavajući proces prema kojem će od 1. septembra biti obračunavane plate u Republici Srpskoj, ona je navela kako bi poslodavci prvo trebalo da zaključe nove ugovore o radu sa iznosom plate uvećanim za porez na dohodak.

- Ova obaveza se jasno odnosi samo na poslodavce koji sa radnicima imaju zaključene ugovore o radu u neto iznosu. Oni poslodavci koji imaju ugovore u bruto iznosu nisu obavezni ništa mijenjati, jer kod tih poslodavaca posljedice ličnih odbitaka se već odražavaju na plati radnika - naglasila je ona.

Nakon toga, poslodavci su obavezni i da izmijene računarski program u dijelu obračuna plata, ali i da podnesu izmijenjene prijave u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, odnosno da dostave nove ugovore o radu uz izmijenjene prijave.

Takođe, prilikom podnošenja poreskih prijava 1002 na novim obrascima, kako je objasnila Popovićeva, Poreska uprava Republike Srpske će uvesti kontrolno polje za ove prijave, što će za posljedicu imati odbijanje prijema prijave u kojoj nije iskazano povećanje dosadašnje neto plate.

- Najveći problem u sprovođenju ovih mjera Vlade Srpske mogu biti samo neodgovorni poslodavci, koji mogu pokušati da zloupotrijebe ovu mjeru i da sredstva kojih smo se mi odrekli zadrže za sebe umjesto da ih iskoriste za povećanje plata zaposlenih. Mi to nećemo dozvoliti, jer su se Vlada RS, ali i jedinice lokalne samouprave odrekle dijela prihoda u korist svih zaposlenih, a koji bi trebalo da dovede do toga da se plate svim zaposlenima uvećaju za 30 maraka - rekla je Popovićeva navodeći kako je čitav ovaj proces, koji se odnosi na obračun plata i prijave Poreskoj upravi, sada mnogo jednostavniji nego što je dosad bio.

Ona je naglasila da su ove mjere Vlade RS, pored povećanja plata kao primarnog elementa, imale za cilj i smanjenje sive ekonomije.  

Poslodavci u nedoumici

Novi način obračuna plata zadao je glavobolje poslodavcima i knjigovođama pa Privredna komora ovih dana sprovodi edukacije širom Srpske, ali i pored toga mnogima i dalje nije jasno šta i kako da rade.

Poslodavci tvrde da će morati potpisivati nove ugovore o radu sa radnicima, odjavljivati ih i ponovo prijavljivati, što je isuviše komplikovano i oduzima dosta vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana