Нема купаца за имовину Робних резерви Републике Српске

Маријана Миљић
Нема купаца за имовину Робних резерви Републике Српске

Бањалука - Стечај у Робним резервама РС отворен је у јулу прошле године и од тада је са имовинског картона овог пропалог предузећа продата само одређена количина житарица из складишта.

Стечајна управница Робних резерви РС Доста Бараковић каже да за сада нема купаца за имовину овог јавног предузећа.

- Нисмо продали ништа, осим нешто робе из складишта, односно житарица. Купаца за некретнине, вриједне више милиона марака, за сада нема. Ићи ћемо са даљим расписивањем лицитација и на тај начин настојати да продамо имовину. Мораћемо и да спуштамо цијене некретнина, а одлуку о свему донијеће повјериоци - рекла је Бараковићева и додала да још не зна када ће бити расписан нови јавни позив за продају имовине Робних резерви.

По свему судећи, стечај у Робним резервама неће бити окончан у року од двије године, како је то предвиђено новим законом о стечају.

Робне резерве РС завршиле су у стечају након што су овом јавном предузећу рачуни били блокирани дуже вријеме јер није измиривало обавезе.

Као разлоге за отварање стечаја Бараковићева је тада навела да је губитак Робних резерви за девет милиона КМ био већи од капитала, да предузеће није измиривало обавезе према добављачима у предвиђеном року, као и да није исплаћивало плате радницима.

- Обавезе предузећа износе 34 милиона КМ, доспјеле су на наплату и оне су за око 18 милиона веће од текуће имовине којом предузеће располаже - рекла је тада Бараковићева.

Осим тога, готово сва имовина Робних резерви је под хипотеком у корист Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Да ствари у Робним резервама РС нису сјајне и да предузећу пријети стечај, упозорила је још крајем 2016. године и Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

Резерве нафте

Актуелним Законом о нафти и дериватима нафте дефинисано је да су Робне резерве РС обавезне да складиште резерве нафте, али ово предузеће више не постоји.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС су најавили да планирају у наредној години усвајање новог закона о нафти и дериватима нафте.

- Влада РС ће се одредити о институционалном оквиру, мјесту и моделу формирања, чувања и обнављања обавезних резерви нафте и деривата нафте, те начину њиховог финансирања и другим битним питањима везаним за складиштење овог енергента - навело је Министарство индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана