Нема епидемије коксаки вируса у РС

М. Л.
Нема епидемије коксаки вируса у РС

Бањалука - Родитеље широм РС забринула је вијест на друштвеним мрежама да је проглашена епидемија коксаки вируса, познатијег као болест прљавих руку. Међутим, љекари наглашавају да је ријеч само о спорадичним случајевима те да нема мјеста паници.

- Од почетка мјесеца пријављен је само један случај оболијевања од ове болести која је, иначе, веома честа код дјеце узраста до 10 година - навела је начелница Хигијенско-епидемиолошке службе бањалучког Дома здравља Мирјана Миљковић.

Она је додала да се болест чешће јавља љети и у рану јесен, те да се шири углавном кијањем и кашљањем, али и контактом са зараженом столицом.

- Први симптоми су бол у устима и грлу, одбијање хране те повишена тјелесна температура. Основна карактеристика ове болести је осип у виду малих пликова, прије свега, по шакама, стопалима, око усана и у усној дупљи. Може се јавити и око кољена и лактова, те у пеленској регији - појаснила је она и додала да је редовно прање руку најбоља превенција болести.

Директор Дома здравља у Бијељини Душко Миловановић каже да су имали протеклих дана двадесетак малишана са симптомима коксаки вируса.

- Углавном је ријеч о дјеци вртићког узраста - рекао је Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана